Metodes 3-4 gadus vecu bērnu vārdu krājuma attīstīšana pirmsskolā - Ušupniece, Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba tēma: Metodes 3-4 gadus vecu bērnu vārdu krājuma attīstīšanai pirmsskolā Darba vadītājs: Latvijas universitātes lektore mg.paed. Alina Jofe-Bordjakovskarba Darba mērķis: Galvenais darba mērķis ir izzināt teorētiski pieejamos materiālus, kas saistīti ar bērna valodu un vārdu krājumu , pamatojoties uz teorētiskajām atziņām izvirzīt un empīriski pierādīt dažādu metožu veidus, kas veicinās bērnu vārdu krājuma veicināšanu pirmsskolā. Darbs sastāv no divām nodaļām-teorētiskā un empīriskā Teorētiskajā daļā tika apskatītas teorētiskās atziņas, kas atklāj to kas ir vārdu krājums , kas ir valoda kā kopums. Tiek apskatīta arī bērnu emocionālā attīstība, kas ir viens no nosacījumiem veiksmīgai vārdu krājuma attīstībai. Pieejamajā literatūrā tiek apskatītas vairākas metodes, kas veicina bērna vārdu krājumu. Pamatojoties uz veikto teorētisko analīzi tiek izvirzītas 6 metodes, kas turpmākajā darbā tiek empīriski pierādītas, lai izvirzītu metodes , kas bērniem veicina vārdu krājuma attīstību. Empīriskajā darba daļā tiek veikts pētījums, balstoties uz 6 izvirzītām metodēm, pētījuma sākumā tiek veikts bērnu novērtējums pēc izvirzītajiem kritērijiem , beidzot pētījumu tiek atkārtots bērnu vērtējums balstoties uz pētījuma sākumā izvirzītajiem kritērijiem , bērnu vērtējums gan sākumā gan arī pētījuma beigās tiek attēlots diagrammās, kas dod iespēju pārskatāmi aplūkot bērnu progresu un vārdu krājuma attīstību pēc veikto metožu izmantošanas. Pētījuma beigās tiek izvirzītas 3 visefektīvākās metodes , kas devušas rezultātu bērnu vārdu krājuma bagātināšanai. Atslēgas vārdi: vārdu krājums, valoda, saziņa, metodes, kritēriji, vērtēšana, mazākumtautība. Kvalifikācijas darbs sastāv no 47lapaspusēm, darbs ietver 5 tabulas, 2 diagrammas, 5 attēli, 4 pielikumi, izmantoti 40 literatūras avoti, 4 pielikumiem

Subject of qualification work: methods for developing the vocabulary of 3-4 year olds in pre-school Head of work: Latvian University lecturer mg.pae d. Alina Yofe-Bordyakovskarb Objective of the work: The main objective of the work is to identify theoretically available materials related to the child's language and vocabulary, on the basis of theoretical knowledge, to identify and empirically demonstrate different types of methods that will contribute to the promotion of children's vocabulary in pre-school. The work consists of two chapters - theoretical and empirical The theoretical part looked at theoretical insights that reveal what a vocabulary is, which is language as a whole. The emotional development of children, one of the conditions for successful vocabulary development, is also being considered. The available literature examines several methods that contribute to a child's vocabulary. Based on the theoretical analysis carried out, 6 methods are proposed, which are empirically demonstrated in future work, to put forward methods that promote vocabulary development in children. In the empirical part of the work, a study is carried out on the basis of 6 proposed methods, at the beginning of the study children are assessed on the basis of the criteria set out, at the end of the study children are reassessed on the basis of the criteria set out at the beginning of the study, the evaluation of children is presented both initially and at the end of the study in diagrams which allow a transparent view of the progress of children and the development of vocabulary after the use of the methods carried out. At the end of the study, 3 of the most effective methods are put forward that have resulted in child vocabulary enrichment. Keywords: vocabulary, language, communication, methods, criteria, rating, minority.Qualification job consists of 47 pages, job includes 5 tables, 5 charts, 40 literature sources used, appendices 4
Methods for developing vocabulary of 3-4 olds in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; metodes; vārdu krājums; mazākumtautība; valoda; saziņa