Reliģija un valsts Ēģiptē Mubāraka valdīšanas laikā (1981–2011) - Krauja, Amanda (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Reliģija un valsts Ēģiptē Mubāraka valdīšanas laikā (1981–2011)” mērķis ir izpētīt Ēģiptē izplatītāko reliģiju vēsturi, attiecības starp reliģiju un valsti, kā arī to, kā valsts un islāmistu organizācijas izmantoja reliģiju laika posmā no 1981. līdz 2011. gadam. Izpratne par reliģijas attiecībām ar valsti ļauj labāk izprast gan Ēģipti, gan Tuvo Austrumu valstis kopumā. Darba autore secinājusi, ka Mubāraka laikā Ēģiptē attiecības starp reliģiju un valsti bija ciešas – islāms un islāma institūcijas, kā arī Aleksandrijas koptu pareizticīgo baznīca tika izmantota Mubāraka režīma leģitimitātes stiprināšanai un islāmistu opozīcijas izskaušanai. Ēģipte piedzīvoja reliģisku atdzimšanu, un senā ideja par islāma un valsts vienotību ieguva jaunu aktualitāti. Koptu kristietības saikne ar valsti Mubāraka režīma laikā nebija pielīdzināma ciešajām saitēm, kuras saistīja valsti ar islāmu. Diemžēl šīs attiecības atstāja negatīvu ietekmi uz Ēģiptes kristiešiem, kuri cieta no diskriminācijas un vardarbības.

The aim of the bachelor's thesis “Religion and State in Egypt during Mubarak’s reign (1981 – 2011)” is to research the history of the most prevalent religions in Egypt, the relationship between religion and the state, and how the state and Islamist organizations used religion in the period between 1981 and 2011. Understanding the relationship between religion and state allows for a better understanding of both Egypt and the Middle Eastern countries as a whole. The author has concluded that the relationship between religion and state in Egypt during Mubarak’s reign was close – Islam and Islamic institutions, as well as the Coptic Orthodox Church of Alexandria, were used to strengthen the legitimacy of the regime and to eradicate the Islamist opposition. Egypt underwent a religious revival and the ancient concept of the unity between Islam and state became more relevant. The relationship between Coptic Christianity and the state during the Mubarak regime was not equal to that between Islam and the state. Unfortunately, this relationship left a negative effect on Egypt’s Christians who suffered from discrimination and violence
Religion and State in Egypt during Mubarak’s Reign (1981 – 2011)
Keywords: Āzijas studijas; reliģija un valsts; Ēģipte; islāmisms; islāms; kristietība