Eiropas platauša (Barbastella barbastellus Schreber, 1774) biotopu un vasaras mītņu izvēle boreālos mežos Latvijā - Plivča, Alma (Latvijas Universitāte, 2020)
Latvija uzskatāma par Eiropas platauša (Barbastellus barbastellus) izplatības areāla ziemeļu robežu, tāpēc šeit tiem pieejamie biotopi atšķiras. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādus biotopus un vasaras mītnes šie sikspārņi izvēlas boreālajos mežos Latvijā. Lai to noskaidrotu, tika veikta radiotelemetrija, sikspārņu pārlidojumu saucienu reģistrēšana un atmirušās koksnes novērtēšana parauglaukumos. Pētījumā noskaidrots, ka Eiropas platauši savām vasaras mītnēm visbiežāk izvēlas parastās priedes (Pinus sylvestris), kurās, salīdzinot ar citu sugu kokiem, biežāk un lielākā skaitā konstatētas šiem sikspārņiem potenciāli piemērotas mītnes. Šī pētījuma rezultāti liecina, ka boreālie meži var būt nozīmīga šo sikspārņu dzīvotne.

Latvia is considered to be the northern border of distribution range of western barbastelle (Barbastella barbastellus), so the habitats available here are different from those in the main part of the species` distribution range. The aim of the study, was to find out, what kind of habitats and summer roosts these bats select in boreal forests in Latvia. Methods used in study were radiotelemetry, recording of bat calls and evaluation of forest snags. The research shows that B.barbastellus mostly chooses Scots pine (Pinus sylvestris) as their summer roosts. Compared to other tree species, in Scots pine there were more potentially suitable roosts for B.barbastellus. This study shows that boreal forests may be important habitat for these bats.
Habitat and summer roost selection of western barbastelle (Barbastella barbastellus Schreber, 1774) in the boreal forests of Latvia
Keywords: Bioloģija; Barbastellus barbastellus; radiotelemetrija; vasaras mītnes; biotopi; stāvoši atmiruši koki