Mājas (istabas)dzīvnieku tiesiskā aizsardzība - Briņķe, Daiga (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā pētīti jautājumi, vai atsevišķiem dzīvniekiem, t.sk. mājas (istabas) dzīvniekiem būtu nosakāms īpašs tiesību subjekta statuss, kas baudītu dažas cilvēkiem piemītošās tiesības. Tā kā pašlaik tiesībās dzīvnieki ir noteikti kā lietas jeb tiesību objekti, darbā izklāstīts, kāpēc svarīgi jau esošā regulējuma ietvarā pilnveidot dzīvnieku labturības tiesisko regulējumu un tā efektivitātes nodrošināšanu. Lai to sasniegtu, aplūkots mājas (istabas) dzīvnieku tiesiskā regulējuma saturs, kā arī valsts pārvaldes nozīme dzīvnieku labturības jomā. Darbā tiek izvrzīta tēze, ka dzīvniekiem būtu nosakāms un izdalāms atsevišķs, īpaši šiem “īpatņiem” noformulēts tiesiskā stāvokļa regulējums. Atslēgvārdi: dzīvnieku tiesības, tiesību objekts, dzīvnieku labturība, dzīvnieku aizsardzība, mājas (istabas) dzīvnieks.

The research is devoted to questions weather animals, including pet animals are, or should be treated as, the holders of rights allocating them the equal legal rights to some extent what humans have. As under traditional conceptions of law, animals are regarded as objects of rights, the research unfolds why improvement of the existing legal regulation of animal welfare and its effective application is important. To achieve this goal the research covers both the content of regulations for pet animals and the role of state government in the field of animal welfare. The research presents a thesis that the individual legal regulation should be determined especially for these unique beings. Keywords: animal rights, object of rights, animal welfare, protection of animals, pet animals.
The Legal Protection of pet animals
Keywords: Juridiskā zinātne