Miksotrofās kultivācijas ietekme uz mikroaļģu biomasas sastāvu siera un biezpiena sūkalās - Apse, Oto Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2025)
Piena pārstrādes saražotais sūkalu apjoms apdraud apkārtējo vidi augstās laktozes koncentrācijas dēļ. Bakalaura darba ietvaros tika noskaidrotas mikroaļģu – Scenedesmus quadricauda CCAP 276/16, Tetradesmus obliquus OM02, Graesiella emersonii KM01 un Chlorella vulgaris CCAP211/111 spēja izmantot miksotrofi un heterotrofi laktozi un tās monomērus, kā arī laboratorijas izolātu Tetradesmus obliquus OM02 un Graesiella emersonii KM01 kultivācijas novērtējums uz siera un biezpiena sūkalām optimālā un pazeminātā temperatūrā (℃) dažādos kultivācijas režīmos. G. emersonii KM01 kultūrai miksotrofi kultivējot uz siera sūkalām, ievērojami palielinās biomasas iznākums – par 84,53% (25℃) un pazeminātā temperatūrā (15℃) ievērojami palielinās lipīdu saturs – par 36,84% salīdzinājumā ar autotrofo kontroli.

The whey produced by milk processing poses a risk to the environment due to high lactose concentration. The aim of this study was to identify the ability of microalgae Scenedesmus quadricauda CCAP 276/16, Tetradesmus obliquus OM02, Graesiella emersonii KM01 and Chlorella vulgaris CCAP 211/111 to utilize lactose and its monomers under mixotrophic and heterotrophic conditions, and the cultivation of laboratory isolates Tetradesmus obliquus OM02 and Graesiella emersonii KM01 on cheese and cottage cheese whey at optimal and suboptimal temperatures (℃) under different cultivation regimes. Mixotrophic cultivation of G. emersonii KM01 on cheese whey significantly increased the biomass yield by 84,53% (25℃) and significantly increased the lipid content by 36,84% at reduced temperature (15℃) compared to the autotrophic control.
Effect of mixotrophic cultivation on the composition of microalgal biomass in cheese and cottage whey
Keywords: Bioloģija; Mikroaļģes; Scenedesmus quadricauda; Tteradesmus obliquus; Graesiella emersonii; Chlorella vulgaris