Orālo antikoagulantu aprite SIA "Jēkabpils Vecpilsētas aptieka" laika periodā no 2017. līdz 2019. gadam - Pudule, Daiga (Latvijas Universitāte, 2020)
Sirds išēmiskās slimības un insults ir viens no galvenajiem iemesliem mirstībai pasaulē. Šīs slimības pēdējos 15 gados ir bijušas galvenie nāves cēloņi visā pasaulē. Ir dažādas slimības, kad iesaka ārstēšanu ar antikoagulantiem. Biežākā no tām ir mirdzaritmija (MA) jeb priekškambaru (ātriju) fibrillācija (ĀF). Antikoagulantu lietošana dažādās vecuma grupās ir plaši izplatīta visā pasaulē. Eiropas ārstēšanas vadlīnijas mirdzaritmijas izraisīta insulta profilaksei neiesaka lietot antiagregantus, piemēram, aspirīnu, bet iesaka lietot antikoagulantus kā visefektīvākās zāles, jo tie var mazināt risku par divām trešdaļām vai pat vairāk. Bez antikoagulantu terapijas aptuveni 1 no 20 mirdzaritmijas pacientiem gada laikā iespējams insults. Darba mērķis bija noskaidrot orālo antikoagulantu apriti SIA ”Jēkabpils Vecpilsētas aptieka” aptiekā laika periodā no 2017. gadam līdz 2019. gadam, kā arī izmaiņas zāļu kompensācijas kārtībā. Veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka SIA ’’Jēkabpils Vecpilsētas aptieka’’ aptiekā laika periodā no 01.01.2017.–31.12.2019. gadam visvairāk pārdotākie ir jaunie orālie antikoagulanti (NOAC) ar zāļu vielu Rivaroxaban (43,2%) un Dabigatran etexilate (30,6%) un kopējo NOAC pārdošanas skaits pēc ieviešanas kompensējamo zāļu sarakstā, salīdzinot 2019. gadu ar 2017. gadu, ir pieaudzis par 150%. Atslēgas vārdi: antikoagulanti, NOAC, K vitamīna antagonisti

Ischaemic heart disease and stroke have remained the leading causes of death globally in the last 15 years. There are various diseases when treatment with anticoagulants is recommended. The most common of these is atrial fibrillation (AF). The use of anticoagulants in different age groups is widespread throughout the world. European treatment guidelines for the prevention of stroke caused by atrial fibrillation do not recommend the use of antiaggregants such as aspirin, but recommend the use of anticoagulants as the most effective drugs, as they can reduce the risk by two-thirds or even more. Without anticoagulant therapy, about 1 in 20 patients with atrial fibrillation may have a stroke within a year. The aim of the study was to find out the turnover of oral anticoagulants in SIA “Jēkabpils Vecpilsētas aptieka” pharmacy in time period from 2017 to 2019, as well as changes in the procedure for drug compensation. The performed research revealed that in SIA “Jēkabpils Vecpilsētas aptieka” pharmacy in the period from 01.01.2017. - 31.12.2019 the most selling are novel oral anticoagulants (NOAC) – Rivaroxaban 43.2% and Dabigatran etexilate 30.6% and total NOAC sales after inclusion in the list of drug compensation has increased by 150% comparing 2019 with 2017. Keywords: anticoagulants, NOAC, Vitamin K antagonists
Turnover of oral anticoagulants in SIA "Jēkabpils Vecpilsētas aptieka" in time period 2017 to 2019
Keywords: Farmācija; antikoagulanti; NOAC; K vitamīna antagonisti; anticoagulants; Vitamin K antagonists