Retroreflektīvo pazīšanas zīmju pamanīšana skotopiskos un mezopiskos apstākļos - Davidenko, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 61 lapām, satur 40 attēlus, 7 tabulas, 16 atsauces uz literatūras avotiem un 3 pielikumus. Darba mērķis: Izveidot un aprobēt laboratorijas metodiku, kas ļautu novērtēt retroreflektīvu uzšuvju uz gājēju apğērba atpazīšanu un mērīt atpazīšanas apgaismojuma sliekšņus, izmantojot konstanto stimula metodi ar alternatīvu piespiedu izvēles metodi. Izvirzīt secinājumus par subjektīviem apstākļiem, pie kuriem satiksmes dalībnieki atpazīst gājējus, tiem izmantojot retroreflektīvas uzšuves. Dalībnieki: Eksperimentā piedalījās 5 dalībnieki vecumā no 23 līdz 36 gadiem. Dalībnieki piedalījās eksperimentā bez redzes korekcijas līdzekļiem, izņemot divus, kam bija nepieciešama korekcija.Visiem dalībniekiem redzes asums tālumā ir vismaz VS=1,0 decimālajās vienībās. Metode: Tika izstrādāta datorprogramma ar elektrisku eksperimentu vadības shēmu un speciāli izveidotiem stimuliem eksperimenta veikšanai. Rezultāti un secinājumi: 1. Tika izveidoti stimuli, datorprogramma ar elektrisku shēmu. Rezultāti tika iegūti, izmantojot vadību ar datorizētu datu uzkrāšanu, kas tika tālāk apstrādāti. 2. Salīdzinot uztveri retroreflektīvām uzšuvēm kombinācijās ar apgaismojuma lukturīšu maiņu, tika novērota tendence, ka dalībniekiem kombinācijā ar zilo LED lukturi un ar pelēkajām (ahromātiskām) un dzeltenajām retroreflektīvām zīmēm tika novērots mazāks atpazīšanas kļūdu skaits. 3. Kombinācijai ar sarkanām retroreflektīvām uzšuvēm tika konstatēts mazāko kļūdas daudzums, apgaismojumam izmantojot dzelteno LED starojumu. 4. Palielinot stimulu retroreflektīvo atstarotāja apgaismojumu, atpazīšanas slieksnis samazinās (kļūdu daudzums palielinās). 5. Gan mezopiskas un gan skotopiskas redzes apstākļos mazākais kļūdu skaits atbildēs tika iegūts ar zilo LED lukturi, kombinējot to ar pelēkām un dzeltenām atpazīšanas zīmēm, kā arī ar dzelteno LED lukturi , kad tas kombinēts tiek ar sarkanu retroreflektoru. 6. Par efektīvāko uz apģērba novietotu retroreflektoru var uzskatīt pelēkās un dzeltenās brīdinājumu zīmes, kuras atpazīstot ir mazāks kļūdas daudzums, un tām ir liela atpazīšanas spēja mezopiskos un skotopiskos apstākļos. 7. Iepriekš uzrādītos secinājumus var skaidrot ar lukturu starojuma spektrālā sastāva atšķirībām un stimula materiāla atstarojuma spektriem (kas rezultātā noved pie dažādu stimula materiāla atšķirīga spožuma).

Master’s thesis is composed in Latvian language on 61 pages, it includes 40 pictures, 7 tables, 16 references to sources of literature, and 3 appendices. The goal of the thesis: to develop and test the laboratory method, which would allow assessing of recognition of retroreflective patches on pedestrians’ clothing and measuring of margins of recognition illumination, using method of constant stimulus with alternative method of forced choice. To show conclusions about subjective conditions, in which traffic participants recognize pedestrians using retroreflective signs. Participants: 5 participants between 23 and 36 years participated in the project. They took part in the project not using means of correction of vision, except for two people, who needed these means. Acuity of distance vision of all participants was at least VS=1.0 (decimal units). Method: Computer programme with electric circuits and stimuli, which were developed particularly for the experiment, was elaborated for carrying out the experiment. Results and conclusions: 1. Stimuli and computer programme with electric scheme were developed. Results were obtained by collecting computerised data, which was processed later. 2. Comparing combination of retroreflective patch with change of flashlights, it was observed that less number of mistakes was detected, if participants used blue LED flashlight and gray and yellow retroreflective patches. 3. In combination with red retroreflective patch, less number of errors was detected, if yellow LED light was used. 4. Increasing illumination of stimulus retroreflective reflector, recognition margin decreases (number of mistakes increases). 5. Both in mesopic and scotopic conditions less number of mistakes was observed, when using blue LED flashlight, in combination with gray and yellow recognition patches, and combining yellow LED flashlight when combination was with red retroreflector. 6. Gray and yellow patches placed on clothing may be considered as the most effective ones, as less number of mistakes was observed, and it has large recognition capacity in mesopic and scotopic conditions. 7. Foregoing conclusions may be explained by differences in spectral composition of radiance of the flashlight and spectra of radiance of stimulus material (causes different brightness of stimulus material).
Recognitions of retroreflective markers in scotopic and mesopic conditions
Keywords: Fizika; Retroreflektīvas; zīmes; atpazīšana; redzes mezopiski; skotopiski apstākļi