Ekonomiskās politikas ietekme uz viesmīlības sektoru Baltijas valstīs Covid-19 pandēmijas kontekstā - Iškova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2022)
Covid-19 pandēmija izraisīja ievērojamus traucējumus uzņēmumu saimnieciskajā darbībā, īpaši viesmīlības sektorā. Izmitināšanas un ēdināšanas uzņēmumiem bija pilnībā vai daļēji jāierobežo sava darbība, līdz ar to tie stipri cieta no finansiālajām grūtībām pandēmijas dēļ. Baltijas valstīs tika izstrādāta ekonomiskā politika, kuras mērķis bija palīdzēt uzņēmumiem pārvarēt šīs grūtības. Šajā darbā tika izpētītas valsts atbalsta programmas un noskaidrota to ietekme uz viesmīlības sektora uzņēmumiem. Darba mērķis tika sasniegts, aptaujājot izmitināšanas un ēdināšanas uzņēmumus no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Pētījuma gaitā tika secināts, ka izstrādāto atbalsta politiku būtu nepieciešams uzlabot, atvieglojot tā saņemšanas procedūru un piedāvājot papildu finansējumu, kas segtu saimnieciskās darbības izmaksas. Īpaši svarīgi būtu pievērst tam uzmanību tādēļ, ka jaunā Covid-19 viļņa gadījumā nepieciešamība pēc valsts atbalsta visticamāk saglabāsies.

COVID-19 pandemic caused massive interruptions in the economic activity of the enterprises, especially in the hospitality sector. The ones which provide accommodation and food service activities had to completely or partially restrict their operations due to the pandemic. Special economic policy was developed in the Baltic states to help enterprises overcome these difficulties. Programmes offering state support and their impact on the mentioned enterprises were the subject of the study in this paper. The goal of the paper was reached by conducting the questionnaire where the answers were provided by the enterprises operating in the hospitality sector in Latvia, Estonia and Lithuania. The study revealed that the developed state support must be improved by making the procedure of its receiving easier and offering additional financing to cover different costs. It is especially important as in the case of a new COVID-19 wave enterprises most probably will need the state support again.
Impact of economic policy on hospitality sector in the context of COVID-19 pandemic in the Baltic states
Keywords: Ekonomika; ekonomiskā politika; viesmīlības sektors; valsts atbalsts; ekonomiskais šoks; krīze