Dzimtās ģimenes attiecību modeļu un piesaistes stila novērtējuma atšķirības ar bronhiālo astmu slimojošiem un neslimojošiem pieaugušajiem - Gauja, Ilze (Latvijas Universitāte, 2006)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv dzimtās ģimenes attiecību modeļu un piesaistes stila novērtējumu atšķirības ar astmu slimojošiem un neslimojošiem pieaugušajiem, kā arī vai pastāv sakarība starp dzimtās ģimenes attiecību modeļu un piesaistes stilu novērtējumiem abās grupās. Papildus mērķis bija noskaidrot, kā astmas slimnieki novērtē saslimšanas cēloņus un vai pastāv dzimtās ģimenes attiecību modeļu un piesaistes stila novērtējumu atšķirības astmas slimniekiem, kas saslimuši bērnībā un pieaugušo vecumā. Pētījumā piedalījās 39 astmas slimnieki un 42 cilvēki, kuri nekad nav slimojuši ar astmu, vecumā no 21 līdz 60 gadiem. Grupas tika pielīdzinātas pēc vecuma, ģimenes stāvokļa un izglītības līmeņa. Pētījuma metodes ir Dzimtās ģimenes attiecību novērtējuma skala (Family of Origin Scale, Hovestadt, Anderson, Piercy, Cochran & Fine, 1985), Piesaistes stilu aptauja (Attachment Style Inventory, Sperling & Berman, 1991) un anketa par astmas slimības vēsturi. Tika secināts, ka nepastāv nozīmīgas dzimtās ģimenes attiecību modeļu novērtējuma atšķirības abām grupām. Kontrolgrupa naidīgā piesaistes stila ar māti un tēvu novērtējumā, kā arī ambivalentā piesaistes stila ar māti un tēvu novērtējumā uzrādīja augstākus rezultātus nekā astmas slimnieku grupa. Astmas slimnieki, kas kā izteiktāku novērtēja autonomijas modeli, kā mazāk izteiktu novērtēja naidīgo piesaistes stilu ar māti. Kontrolgrupas respondenti, kas kā izteiktāku novērtēja intimitātes modeli, kā mazāk izteiktu novērtēja izvairīgo piesaistes stilu ar māti un ar tēvu, bet kā izteiktāku novērtēja drošo piesaistes stilu ar tēvu. Kopumā respondenti, kas kā izteiktāku novērtēja intimitātes modeli, kā izteiktāku novērtēja arī drošo piesaistes stilu ar māti, kā arī respondenti, kas kā izteiktāku novērtēja autonomijas modeli, kā mazāk izteiktu novērtēja naidīgo piesaistes stilu ar māti. Astmas slimnieki kā visbiežāko slimības ierosinātāju minēja plaušu karsoni. Tika minēti arī psiholoģiski cēloņi. Astmas slimnieki, kuri saslimuši pieaugušo vecumā, uzrādīja augstākus autonomijas modeļa novērtējuma rezultātus nekā astmas slimnieki, kuri saslimuši bērnībā. Astmas slimnieki, kuri saslimuši bērnībā, uzrādīja augstākus ambivalentā piesaistes stila ar tēvu novērtējuma rezultātus nekā astmas slimnieki, kuri saslimuši pieaugušo vecumā. Atslēgas vārdi: dzimtā ģimene, attiecību modeļi, piesaiste, bronhiālā astma

The aim of the study was to find out if there is a difference in evaluation of relationship models in family-of-origin and attachment styles between adults suffering and not suffering from bronchial asthma and if there is a correlation between evaluation of relationship models in family-of-origin and attachment styles in both groups. The additional aim was to find out how adults suffering from asthma evaluate the causes of their disease and if there is a difference in evaluation of relationship models in family-of-origin and attachment styles between asthma patients who became ill in childhood and patients who became ill at adult age. In this study participated 39 astma patients as well as 42 people who never suffered from asthma. The age of respondents is 21 - 60 years. Groups are equaled by age, family status and education. The methods of the study are Family of Origin Scale (Hovestadt, Anderson, Piercy, Cochran & Fine, 1985), Attachment Style Inventory (Sperling & Berman, 1991) and an questionary about medical history of asthma. The conclusions are as follows. There is no significant difference in evaluation of relationship models in family-of-origin between both groups. The controlgroup showed higher results in evaluation of hostile attachment style with mother and father and of ambivalent attachment style with mother and father than asthma patients. Asthma patients who evaluated the autonomy model as more typical evaluated the hostile attachment style with mother as less typical. Respondents of controlgroup who evaluated the intimacy model as more typical evaluated the avoidant attachment style with mother and with father as less typical but the secure attachment style with father as more typical. In general respondents who evaluated the intimacy model as more typical also evaluated the secure attachment style with mother as more typical and respondents who evaluated the autonomy model as more typical evaluated the hostile attachment style with mother as less typical. Asthma patients mentioned pneumonia as the most frequent cause of disease. Psychological causes were mentioned as well. Asthma patients who became ill at adult age showed higher results in evaluation of autonomy model than asthma patients who became ill in childhood. Asthma patients who became ill in childhood showed higher results in evaluation of ambivalent attachment style with father than asthma patients who became ill at adult age. Key words: family-of-origin, relationship models, attachment, bronchial asthma
Evaluation of Relationship Models with Family-of-Origin and Attachment Styles between Adults Suffering and not Suffering from Bronchial Asthma
Keywords: Psiholoģija