Narcisma iezīmju saistība ar viltvārža fenomenu un kognitīvajiem izkropļojumiem - Pāže, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija izpētīt kādas saistības pastāv starp narcisma iezīmēm (sīkāk – grandiozais un ievainojamais narcisms), viltvārža fenomenu un kognitīvajiem izkropļojumiem. Pētījumā piedalījās 102 respondenti, vecumā no 18 līdz 59 gadiem (M=32,95; SD=11,21), no kuriem 77 bija sievietes (75,49 %), 24 vīrieši (23,53%) un viens respondents norādīja ‘’cits’’(0,98%). Izmantotās metodes - Narcistiskās personības aptauja-13 (Narcisstic personality inventory – 13), Kognitīvo izkropļojumu skala (Cognitive Distortions Scale), Hipersensitīvā narcisma skala (The Hypersensitive Narcissim Scale), Klensas Viltvārža fenomena skala (Clance IP Scale). Tika noskaidrots, ka grandiozais narcisms nav saistīts ar kognitīviem izkropļojumiem un viltvārža fenomenu, bet ievainojamais narcisms uzrādīja spēcīgu pozitīvu korelāciju ar gandrīz visiem kognitīvajiem izkropļojumiem un to izpausmes biežumu, kā arī ar viltvārža fenomenu. Savukārt viltvārža fenomens uzrādīja spēcīgu, pozitīvu korelāciju ar visiem kognitīvajiem izkropļojumiem. Izmantojot regresijas analīzi tika noskaidrots, ka 53% no viltvārža fenomena izskaidro kognitīvo izkropļojumu izpausme sasniegumu situācijās un ievainojamais narcisms.

The aim of this study was to determine the relationship between the characteristics of narcissism (specifically, grandiose and vulnerable narcissism), the impostor phenomenon and cognitive distortions. The sample consists of 102 respondents, aged between 18 and 59 years (M=32.95; SD=11.21), of whom 77 were women (75,49%), 24 were men (23,53%) and 1 respondent indicated "other" (0.98%). Methods used in this study - Narcissistic Personality Inventory – 13, Cognitive Distortion Scale, The Hypersensitive Narcissism Scale and Clance Impostor Phenomenon Scale. The study found that the grandiose narcissism was unrelated to cognitive distortions and impostor phenomenon, whereas vulnerable narcissism showed a strong positive correlation with almost all cognitive distortions, as well as with the impostor phenomenon. As well as impostor phenomenon showed strong, positive correlations with all 10 cognitive distortions. Regression analysis revealed that 53% of impostor phenomenon is explained by cognitive distortions in achievement situations and vulnerable narcissism.
The Relationship Between Narcissistic Traits, the Imposter Phenomenon and Cognitive Distortions
Keywords: Psiholoģija; Grandiozais un ievainojamais narcisms; Viltvārža fenomens; Kognitīvie izkropļojumi