Paplašinātās realitātes lietojumprogrammatūras izstrāde Apple iOS SDK vidē - Upītis, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2011)
Paplašinātā realitāte (Augmented reality) ir jēdziens, kas apzīmē interaktīvu apkārtējās vides informācijas papildināšanu ar datiem no datora reālā laikā. Pēdējo gadu laikā paplašinātās realitātes tehnoloģijas kļuvušas populāras, lielā mērā pateicoties straujai mobilo ierīču attīstībai. Darba sākumā iekļauts vispārīgs teorētisks ieskats paplašinātās realitātes tehnoloģijās. Pēc tam aplūkotas šo tehnoloģiju izmantošanas iespējas Apple iPhone viedtālruņos, kā arī programmizstrādes īpatnības iOS SDK vidē. Darba otrajā daļā aprakstīta autora veikta paplašinātās realitātes lietojumprogrammas izstrāde. Izstrādātā programma attēlo iPhone kameras skatu meklētājā informāciju par tuvumā esošiem ģeogrāfiskajiem objektiem, pēc pieejamajiem sensoru datiem aprēķinot to orientāciju attiecībā pret tālruni.

Augmented reality is a term that describes the technology that interactively combines information from the real world with data from a computer in realtime. During recent years augmented reality technology has gained a significant popularity due to rapid evolution of mobile devices. This thesis begins with a theoretical insight into the augmented reality technology. Then it continues with the analysis of possible augmented reality implementations in Apple iPhone smartphones and software development aspects of the iOS SDK environment. The second part describes development of an augmented reality iPhone application that displays information about nearby places in the camera viewfinder, by calculating their orientation from the sensor data available on the device.
Augmented Reality Application Development with Apple iOS SDK
Keywords: Datorzinātne