Rases problēma Rīgā - Caune, Evija (Latvijas Universitāte, 2010)
Mūsdienu sabiedrības sastāvā ietilpst dažādu tautību un rases cilvēki un ne vienmēr šīs sabiedrības locekļu vairākums ir labvēlīgi noskaņots pret mazākumtautību pārstāvjiem. Jāņem vērā, ka plašsaziņas līdzekļi spēlē svarīgu lomu kā pozitīva, tā arī negatīva tēla veidošanā. Dotā darba mērķis ir parādīt kā tieši šis tēls tiek veidots un kā tas ietekmē sabiedrību, it īpaši ja tā rezultātā rodas minoritāšu diskriminācija un noniecināšana. Šī darba veikšanas procesā tika izmantota teorētiskā un empīriskā pētījuma metode. Darbā aplūkota un analizēta literatūra par rases klasifikāciju, plašsaziņas līdzekļiem, to sastāvdaļām un metodēm, kā arī tika pētītas dažādas reklāmas atbilstoši darba tēmai, kā arī veiktas un analizētas intervijas. Konstatēts, ka masu informācijas līdzekļiem spēcīgi ietekmē cilvēku domāšanu, jo noskaidrojās, ka lielākā sabiedrības daļa ir nelabvēlīgi noskaņota pret minoritāšu pārstāvjiem.

Nowadays the social structure of the society is formed by various representatives of different ethnicities and races and not always the majority of people are well-disposed to those belonging to minority groups. Mass media plays an essential role in providing images of ethnicity and race whether they are positive or negative. The goal of this paper is to show exactly how this image is made and how it affects the society especially if the result is discrimination and derogation of minorities. In the process of this work theoretical and empirical research methods were used. Relevant literature about race classification, mass media, its components and methods as well as different advertisements were examined and analyzed. Interviews were carried out and analyzed. It was discovered that mass media has a powerful influence on people’s way of thinking, because it turned out that negative attitude towards minorities can still be observed.
The Issue of Race in Riga
Keywords: Filoloģija