Ķermeņa tēla uztveres, dzimuma disforijas un seksuālās disfunkcijas saistības cilvēkiem ar dzimumu attīstības traucējumiem - Grate, Evita (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp ķermeņa tēla uztveri, dzimuma disforiju un seksuālo disfunkciju cilvēkiem ar dzimumattīstības traucējumiem, kā arī noskaidrot, kādā mērā ķermeņa tēla uztvere un dzimuma disforija prognozē seksuālās disfunkcijas līmeni. Pētījumā piedalījās 52 respondenti, vecumā no 18 līdz 74 gadiem (M=34,92; SD=14,73). Pētījuma dalībnieki aizpildīja Ķermeņa tēla uztveres traucējumu aptauju (Cash et al., 2004), Dzimuma identitātes/Dzimuma disforijas aptauju pusaudžiem un pieaugušajiem (Deogracias et al., 2007) un Seksuālās disfunkcijas atribūciju skalu (Stephenson et al., 2016). Iegūtie rezultāti liecina, ka pastāv statistiski nozīmīga, pozitīva saistība starp ķermeņa tēla uztveri un seksuālo disfunkciju, turklāt ķermeņa tēla uztvere ir būtisks seksuālās disfunkcijas prognozētājs.

The aim of the study was to examine the relationships between body image perception, gender dysphoria, and sexual dysfunction in individuals with disorders of sex development, as well as to determine to what extent body image perception and gender dysphoria predict the level of sexual dysfunction. The study included 52 participants, aged 18-74 (M=34.92; SD=14.73). Participants completed the Body Image Disturbance Questionnaire (Cash et al., 2004), the Gender Identity/Gender Dysphoria Questionnaire for Adolescents and Adults (Deogracias et al., 2007), and the Sexual Dysfunction Attribution Scale (Stephenson et al., 2016). The results indicate a statistically significant positive relationship between body image perception and sexual dysfunction, and that body image perception is a significant predictor of sexual dysfunction.
The Relationship Between Body Image Perception, Gender Dysphoria, and Sexual Dysfunction in Individuals With Disorders of Sex Development
Keywords: Psiholoģija; dzimuma disforija; ķermeņa tēla uztvere; seksuālā disfunkcija; dzimumattīstības traucējumi; interseksuāli cilvēki