Elektroniskā dokumentācija māsu praksē un tās ietekme uz aprūpes kvalitāti un pacientu drošību - Kuzmina, Beata Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Elektroniskā dokumentācija ir kļuvusi par neaizvietojamu rīku mūsdienu veselības aprūpes sistēmā, ievērojami mainot darba organizāciju un sniedzot iespējas uzlabot aprūpes kvalitāti un pacientu drošību. Pēdējo gadu laikā arvien vairāk valstu medicīnas iestādes ir pievērsušas uzmanību elektronisko rīku izmantošanas potenciālam, jo īpaši elektroniskās dokumentācijas sistēmām, kas ļauj medicīnas personālam ātri piekļūt svarīgai informācijai, kā arī nodrošina pacientu datu uzglabāšanu, apkopošanu un apmaiņu. Darba mērķis: Izpētīt elektroniskās dokumentācijas ietekmi māsu praksē uz aprūpes kvalitāti un pacientu drošību. Hipotēze: Elektronikās dokumentācija veicina aprūpes kvalitāti un pacienta drošību. Darba uzdevumi: 1. Analizēt literatūras avotus par elektroniskas dokumentācijas ietekmi māsu praksē uz aprūpes kvalitāti un pacientu drošību. 2. Analizēt Imodžēnas Kingas mērķa sasniegšanas teoriju saistība ar elektronisko dokumenta. 3. Izstrādāt pētījuma instrumentu- anketu. 4. Veikt anketēšanu , apkopot iegūtos rezultātus un veikt to analīzi . 5. Veikt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus. Pētījuma metode un instruments : kvantitatīvs pētījums, anketa. Pētījuma bāze ir Rīgas x slimnīca. Respondenti ir 68 vispārējas aprūpes māsas. Atslēgvārdi: Dokumentācija; Drošība; Kvalitāte; Digitalizācija.

Electronic documentation has become an indispensable tool in today's healthcare system, with significant changes in work organization and opportunities to improve the quality of care and patient safety. In recent years, a growing number of national medical authorities have focused on the potential for the use of electronic tools, in particular electronic documentation systems that allow medical personnel to quickly access important information, as well as ensure the storage, compilation and exchange of patient data. The work aims to explore the impact of electronic documentation in nursing practice on quality of patient care and safety. Hypotheses: Electronic documentation promotes quality of care and patient safety. Terms of reference: 1. Analyze literature sources on the impact of electronic documentation in nursing practice on quality of patient care and safety. 2. Analyze Imogene King’s theory of Goal Attainment, in the context of an electronic document. 3. Develop study tool - questionnaire. 4. Conduct a questionnaire, collect the results obtained, and analyze them. 5. Draw conclusions and make proposals. Study method and instrument: quantitative study, Anquette. The study base is at Riga x hospital. The respondents are 68 nurses of general care. Keywords: Documentation; Security; Quality; Digitization.
Electronic documentation in nursing practice and its impact on quality of care and patient safety
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Dokumentācija; Drošība; Kvalitāte; Digitalizācija