Luisa skābju katalizētas maleīnskābes izoimīdu Dīlsa – Aldera reakcijas - Baķis, Eduards (Latvijas Universitāte, 2012)
Luisa skābju katalizētas Maleīnskābes izoimīdu Dīlsa – Aldera reakcijas. Baķis E., zinātniskais vadītājs Dr. chem., doc. Kļimenkovs I. Bakalaura darbs, 55 lappuses, 14 attēli, 5 tabulas, 37 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. MALEĪNSKĀBES IZOIMĪDI, LUISA SKĀBES, DĪLSA – ALDERA REAKCIJA, TRIMETILSILILTRIFLUORMETĀNSULFONĀTS, KMR SPEKTROSKOPIJA. Darbā ar KMR un IS spektroskopijas metodēm noskaidrots silīcija Luisa skābes trimetilsililtrifluormetānsulfonāta iedarbības mehānisms ar maleīnskābes izoimīdiem un pārbaudīta tā katalītiskā darbība maleīnskābes izoimīdu Dīlsa – Aldera reakcijās ar diēniem. Iegūti un kristāliskā formā izdalīti jauni cikloheksēndikarbonskābju diamīdi, to struktūras pierādītas ar spektroskopijas metodēm. Par izejvielām lietotie maleīnskābes izoimīdi ar labiem iznākumiem iegūti, izmantojot jaunu dehidratējošo reaģentu – propānfosfonskābes anhidrīdu. Noskaidrota maleīnskābes monoamīdu struktūra šķīdumā un kristāliskā formā.

Lewis acid catalysed Diels-Alder reactions of maleisoimides. Baķis E., supervisor Dr. chem., doc. Klimenkovs I. Bachelor’s thesis, 55 pages, 14 figures, 5 tables, 37 literature references, 3 apendices. In Latvian. MALEISOIMIDES, LEWIS ACIDS, DIELS-ALDER REACTION, TRIMETHYLSILYLTRIFLUOROMETHANESULFONATE, NMR SPECTROSCOPY. The mechanism of interaction of trimethylsilyltrifluoromethanesulfonate and maleisomides was determined, the catalytical activity of this compound was verified wtihin Diels – Alder reaction of maleisoimides and dienes. New cyclohexenedicarboxylic acid diamides were synthesised and isolated in crystalline form, their structures were elucidated using spectroscopical methods. The necessary maleisoimides were synthesized with good yields using a new generation dehydrating agent propanephosphonic anydride. In this research the structure of maleic monoamides in solution and crystalline phase was determined.
Lewis acid catalysed Diels – Alder reactions of maleic isoimides
Keywords: Ķīmija