Priedēkļverbu sentika un funkcionalitāte latviešu valodā - Deksne, Daiga (Latvijas Universitāte, 2021)
Promocijas darba mērķis ir darbības vārda priedēkļu semantikas analīze un klasifikācija. Izmantojot plašu korpusa piemēru analīzi un radiālās kategorijas metodi, darbā izveidoti priedēkļu nozīmju modeļi, kas atspoguļo saistību starp priedēkļa prototipisko un atvasinātām nozīmēm. Vienā modelī atspoguļotas gan telpiskās, gan temporālās, gan kvantitatīvās nozīmes. Šāda pieeja latviešu valodniecībā līdz šim nav izmantota. Tā sniedz skaidrāku priekšstatu par nozīmju saistību un izplatību mūsdienu latviešu valodā. Nozīmju modeļus turpmāk var izmantot valodas apguvē un vārdnīcu veidošanā. Darbā pētīta arī prefiksoīdu un svešcilmes priedēkļu semantika, kā arī priedēkļu nozīmju sinonīmija un antonīmija un neprecizitātes priedēkļa izvēlē. Atslēgvārdi: priedēkļi, prefiksoīdi, vārddarināšana, prefiksācija, polisēmija

The purpose of the doctoral thesis is analysis and classification of the semantics of verbal prefixes. During the research the models of prefix meanings have been created by analyzing wide range of corpus examples and by employing the radial category method. These models demonstrate relationship between the prototypical and the derived meanings and contain the meanings of spatial, temporal, and quantitative nature. This is innovative approach that has not been used in Latvian linguistics before. It shows relationships and distributions of meanings in modern Latvian and can be used for creating dictionaries. The topics of prefixoids and prefixes of foreign origin, synonymy and antonymy of prefixal meanings, and inaccuracies in the selection of a prefix are also addressed in the research. Keywords: prefixes, prefixoids, word formation, prefixation, polysemy
Semantics and Functionality of Prefixal Verbs in Latvian
Keywords: Valodniecība; Latviešu sinhroniskās valodniecības; Linguistics