Bezastaino abinieku Anura sugu sastāvs un izplatība pilsētvides ūdenstilpēs Daugavpilī - Medika, Evija (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās abinieki pasaulē ir viena no visvairāk apdraudētām dzīvnieku klasēm. Visos pasaules reģionos ir konstatēta īpatņu skaita samazināšanās vai pilnīga izzušana. Abinieku izmiršanas cēloņi ir dažādi – biotopu pārveidošana, klimata izmaiņas, kā arī sēnīšu Batrachochytrium dendrobatidis izraisīta slimība. Abinieku izzušana ir skaidri redzama pateicoties bezastainajiem abiniekiem, jo tos var viegli gan ieraudzīt, gan saklausīt. Diemžēl šī problēma varētu skart arī Latvijas abiniekus. Bakalaura darba mērķis ir noteikt, kādas bezastaino abinieku sugas ir sastopamas Daugavpils ūdenstilpēs, kā arī noteikt aptuveno populācijas lielumu, pamatojoties uz pieaugušo varžu un krupju tēviņu dziesmu intensitātes. Pētījumi tiks veikti dažādās Daugavpils pilsētas vietās ar atšķirīgām cilvēka ietekmes pakāpēm.

Nowadays, amphibians are among of the most endangered classes of animals in the world. In all the regions of the planet, a decrease or a complete disappearance of amphibians has been noted. The reason for this decline is habitat modification, climate change, as well as a disease caused by the fungus Batrachochytrium dendrobatidis. The disappearance of amphibians is noticeable by observing tailless amphibians, as they are easy to find. Unfortunately, this problem could also affect Latvian frogs and toads. The aim of this bachelor's thesis is to identify tailless amphibian species in Daugavpils’s waterbodies, as well as to determine the approximate population size, based on the intensity of the tracks of adult frogs and toads. Studies will be conducted in different places of Daugavpils city with diverse degrees of human influence.
Species composition and distribution of anuran amphibians Anura in urban water bodies in Daugavpils
Keywords: Vides zinātne; bezastainie abinieki; izmiršana; Daugavpils; sugu noteikšana; tailless amphibians