Cietušais kriminālprocesā, vēsturiskā attīstība - Meirēns, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2018)
Neskatoties uz to, ka Latvija tikai tuvojās savai simtgadei, Latvijas teritorijā ir darbojušies vairāki Kriminālprocesa likumi. Ikviens no šiem likumiem ir piedzīvojis grozījumus, kuri ir skāruši arī cietušo kriminālprocesā. Šiem grozījumiem un izmaiņām par pamatu ir bijušas visdažādākās situācijas. Būtiskākās izmaiņas Kriminālprocesā radās līdz ar Padomju savienības okupāciju, kad ‘’Kriminālprocesa likumus’’ nomainīja Padomju Sociālistiskās Republikas Kriminālprocesa kodekss. Līdz ar to arī būtiski mainījās cietušā institūts. Nākamās būtiskās izmaiņas Kriminālprocesā sekoja pēc Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas, kad Latvijas Republika pievienojās 51 ANO tiesību jautājumam cilvēktiesību jautājumos, vienlaikus sākot ceļu uz jaunu Kriminālprocesa likumu. Arī jaunajā Kriminālprocesa likumā bija nepieciešamas izmaiņas, lai pielāgotos Eiropas Savienības prasībām un novērstu steigā pieļautos trūkumus. Šajā bakalaura darbā tiks izpētīts cietušā institūts no katra šī likuma skatījuma, kā arī cietušā statusa izmaiņas, mainoties Kriminālprocesa likumiem, kā arī izdarot tajos grozījumus. Bakalaura darba mērķis ir saskatīt nepilnības esošajā Kriminālprocesa likumā un piedāvāt šīm problēmām risinājumu no autora puses. Atslēgas vārdi: Cietušais, cietušais kriminālprocesā, kriminālprocess, cietušā tiesības.

Despite the fact that Latvia has been a country for less than a hundred years, there have been many different laws on criminal procedure. All of these laws have been amended and these changes have inevitably changed the status of the victim of the crime as well. The reasons for these amendments have been very different. Most noteworthy changes happened with occupation by the Soviet Union, when Latvian criminal procedure law was replaced with Soviet criminal procedure code. As a consequence the status of victim changed significantly. After Latvia regained independency further changes happened as well, first by joining UN’s Article 51 and also by beginning to draft a new law on criminal procedure. Furthermore the new law on criminal procedure had to be amended to be compatible with the demands of EU and to rectify the mistakes made when legislating the new law on criminal procedure. This bachelor thesis will examine the status of the victim in criminal procedure from the viewpoint of all laws, by changes made by new legislation and amendments as well. The goal of this work is to find flaws in the current law on criminal procedure in relation to the victim and to suggest a legal solution for these problems. Keywords: victim, victim in criminal procedure, criminal procedure, victimrights.
The victim in criminal proceedings, historical development
Keywords: Juridiskā zinātne; Cietušais; Cietušais kriminālprocesā; Kriminālprocess; Cietušā tiesības kriminālprocesā