Komorbiditāte un riska faktori epilepsijas un akūtu simptomātisku krampju lēkmju gadījumā - Sūna, Normunds (Latvijas Universitāte, 2023)
Epilepsija skar 65 miljonus cilvēku, 30-40% pacientu nepanāk lēkmju kontroli. Epilepsijai piemīt šai slimībai unikāli riski, piemēram, pēkšņa negaidīta netraumatiska nāve epilepsijas laikā, daudz biežāka pēkšņa kardiāla nāve, un biežāka blakusslimību sastopamība. Darbā izpētīti epilepsijas, pirmreizēju un alkohola atcelšanas lēkmju pacientiem sastopamie slimību un to aprūpes aspekti. Rezultāti uzrāda, ka ārsti Latvijā reti informē pacientus par epilepsijas negatīviem aspektiem, kas ir pretrunā pacientu vēlmēm. Divām trešdaļām epilepsijas pacientu, kuriem ir arī alkohola atcelšanas lēkmes, vēro depresijas pazīmes, kas pamatotu uzskatīt alkohola lietošanu par indikatoru depresijas skrīningam. Tika noskaidrota atkārtotu lēkmju, klīnisko un kardiogrāfisko parametru nozīme turpmāku lēkmju un delīrija attīstībai stacionārā, kā arī nāvei ilgtermiņā pēc izrakstīšanās. Promocijas darba rezultāti ļauj izprast, kā uzlabot epilepsijas aprūpi ārpus lēkmju koncepta.

Epilepsy affects 65 million people, 30–40% cannot achieve seizure control. Epilepsy has its unique risks, such as sudden unexpected death in epilepsy, much higher rate of sudden cardiac death, and high incidence of comorbidities. Comorbidities and medical care in patients with epilepsy, first-time seizure and alcohol withdrawal seizures have been studied. Physicians in Latvia rarely inform patients about the negative aspects of epilepsy, which conflicts with the wishes of patients. Two-thirds of epilepsy patients, who present with alcohol withdrawal seizures, show signs of depression, alcohol use in epilepsy should be considered as an indicator for depression screening. The prognostic value of recurrent seizures, clinical and electrocardiographic parameters for the development of further intrahospital seizures, delirium, and death after discharge were determined. The results of the doctoral thesis allow to improve the care for epilepsy patients beyond the concept of seizures.
Comorbidity and Risk Factors in Epilepsy and Acute Symptomatic Seizures
Keywords: Klīniskā medicīna; Neiroloģija; Clinical medicine; Neurology