Darba aizsardzības sistēmas izstrāde produktivitātes paaugstināšanai finanšu nozares uzņēmumā - Vaituže, Evita (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba „Darba aizsardzības sistēmas izstrāde produktivitātes paaugstināšanai finanšu nozares uzņēmumā” mērķis ir – izstrādāt uzlabotu darba aizsardzības sistēmu finanšu nozares uzņēmumā, kas ar iespējami mazākām izmaksām spēj palielināt uzņēmuma produktivitāti salīdzinājumā ar esošo sistēmu. Par spīti tam, ka ir izveidots relatīvi efektīvs sadarbības modelis, lai novērstu darba vides riska faktorus, pasargātu un uzturētu veselībai nekaitīgu darba vidi, pastāv lielas plaisas starp valstīm un valstu iekšienē attiecībā uz strādājošo veselības stāvokli un pakļautību darba vides riska faktoriem. Joprojām tikai nelielam globālā darbaspēka daudzumam ir pieeja kvalitatīviem darba drošības un veselības aizsardzības pakalpojumiem. Pastāvot starptautiskajai darba, preču un tehnoloģiju mainībai, var tikt attīstīti inovatīvi risinājumi darba vides risku novēršanai, kā arī izraisīta riska palielināšanās mazāk pieredzējušu grupu vidū. Tādējādi, sasaistot iepriekš minēto ar uzņēmuma darbaspēka izpildi, ir iespēja to izmantot kā efektīvu līdzekli uzņēmuma kopējā ražīguma paaugstināšanai. Mainoties darba apstākļiem un prasībām, strādājošo veselība un labklājība darba vietās kļūst aizvien nozīmīgāka, tādēļ autore darbā liek uzsvaru uz darba aizsardzības sistēmas lomu uzņēmumu līmenī, kā arī vispusīgi izpēta darba aizsardzības nozares jaunākās tendences pasaules attīstīto valstu līmenī. Zinātniskais darbs strukturēts 3 nodaļās. Pirmajā nodaļā ir izpētīti atšķirīgi zinātnieku vērtējumi un pētnieku līdzšinējais devums darba aizsardzības jomā, kā arī apskatīta darba aizsardzības ietekme uz uzņēmuma produktivitāti. Otrajā nodaļā autore pievēršas esošās situācijas raksturojumam globālā, Eiropas Savienības un Latvijas griezumā. Trešajā nodaļā ir pētīta finanšu nozares esošā darba aizsardzības sistēma, un uz tās bāzes, pielietojot izmaksu-ieguvumu analīzi, izstrādāta uzlabota, produktivitāti paaugstinoša darba aizsardzības sistēma nākamiem pieciem uzņēmuma darbības gadiem. Zinātniskā darba noslēgumā autore izstrādā secinājumus un priekšlikumus. Darbs sastāv no 101.lpp., iever 10 tabulas, 21 attēlus un 7 pielikumus.

Master paper „Elaboration of Occupational Health and Safety Model for Productivity Increase in Finance Area Organization” aim is to elaborate improved occupational health and safety system in finance area organization, which increases the productivity with minimal expenses in a comparison with current system. In spite of the comparatively effective cooperation model in order to eliminate work related hazards, to prevent and provide healthy environment in workplace, there is a wide gap between and within countries in a relation to workers health and work related hazards. Still small part of global labor force has access to good quality occupational health and safety services. Existing international work, goods and technology changes, it is possible to develop innovative solutions to prevent work related hazards to employees, including risk increase among less experienced groups. Thereby, combining all mentioned above and organization labor performance, it is possible to use it as effective organizational total productivity increase tool for managers. Changing workplace conditions and requirements, workers health and well being at work is becoming more important, hence author emphasizes occupational health and safety role at the organizational level, and researches newest tendencies in occupational health and safety area at the global organizational level. Research paper structure consists of 3 main parts. In the first part author studies different scientists assessment and finds out other researchers former contribution at occupational health and safety and its impact on enterprise productivity. In the second part author focuses on current situation at the global, European Union and Latvia framework. In the third part author studies current occupational health and safety system in the finance organization and on this base, applying cost-benefit analyses, elaborates improved, productivity increasing occupational health and safety system for the next five organization years. Finally in the closing part author gives conclusions and proposals. Master paper consists of 101 pages, 10 tables, 21 pictures and 7 attachments.
Elaboration of Occupational Health and Safety Model for Productivity Increase in Finance Area Organization
Keywords: Vadībzinātne