Iršupītes lauka un kamerālo pētījumu izmantošana „Latvijas ģeogrāfijas” mācību stundās pamatskolā - Kraukle, Gaļina (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba tēma ir „Iršupītes lauka un kamerālo pētījumu izmantošana „Latvijas ģeogrāfijas” mācību stundās pamatskolā”. Par pamatu ņemts pētījumu objekts Iršupīte un tās sateces baseins. Balstoties uz Iršupītes lauka un kamerāliem pētījumiem izveidots metodisks materiāls ģeogrāfijas skolotājiem, ko var izmantot 9.klases ģeogrāfijas programmas apguvē par tēmu „Latvijas upes” un „Latvijas dzīvnieki”. Darba apjoms 69.lpp.,17.pielikumi, sagatavota prezentācija „Hidrosfēra”, kuru var izmantot kā ievadstundu par tēmu „Latvijas upes”. Izveidots metodiskais materiāls - prezentācija par „Iršupītes baseina dzīvniekiem un augiem”, kuru var izmantot mācot par Latvijas dzīvniekiem. Izmantoti 35 literatūras avoti, 7 nepublicētie darbi un 6 elektroniskie informācijas avoti. Pirmajā nodaļa ir par Iršupītes fizioģeogrāfisko raksturojumu. Otrajā nodaļā aprakstīts, kas ir hidrosfēra un ūdens aprite dabā. Trešajā apkopoti materiāli par upju hidroloģijas vispārīgiem jautājumiem, izmantojot dažādus literatūras avotus. Ceturtajā nodaļā aprakstītas vispārējās prasības ģeogrāfijas mācīšanai pamatskolā. Piektajā nodaļā apkopoti materiāli par 9.klases skolēnu vecumposma īpatnībām. Sestajā nodaļa ir aprakstītas mācību metodes un formas, kas tiek izmantotas ģeogrāfijas mācību stundās. Septītajā nodaļā, pamatojoties uz izpētes materiāliem izstrādāju 6 nodarbību plānus – 3 nodarbības klasē, 2 nodarbības dabā un 1 nodarbību datorklasē. Pielikumā ir Iršupītes baseina kartes, mērījumu rezultāti, darba lapas skolēniem un skolotājiem, PowerPoint prezentācija „Hidrosfēra”, Multimedia programmas materiāls „Iršupītes baseina dzīvnieki un augi” , ko izmantot stundā datorklasē.

The theme of the graduation work is Application of Field and Classroom Studies of the River Iršupīte in Geography of Latvia in Primary School. The base of this research is study the river Iršupīte and its confluence. Supporting on Application of Field and Classroom Studies were created teaching aids for teachers of geography that can be used in programme of geography in grade 9 in subject “The rivers of Latvia” and “The animals of Latvia”. The amount of graduation work is 69 pages; it is composed of seven chapters’ and17 appendices, prepared presentation “Hydrosphere “, that can be used like introductory lesson in subject “The rivers of Latvia”. There were prepared teaching aid - presentation about animals and plants in the basin of Iršupīte, which can be used in the subject about animals in Latvia. The first chapter is about physiographic description of the river Iršupīte. In the second chapter described hydrosphere and circulation of water in nature. In the third chapter using different sources described general subjects of hydrology of rivers. In the fourth chapter described general requirements for teaching geography in the primary school. In the fifth chapter described features of age period of grade 9 pupils. The sixth chapter is methodical aid where described teaching approaches used in the lessons. In the seventh chapter I worked out 6 lesson plans using research results – 3 classroom lessons, 2 lessons in nature and 1 lesson in the computer class. The appendix consists of the maps of the river Iršupīte, measuring data, and worksheets for pupils, presentation “Hydrosphere”, teaching aid - presentation about animals and plants in the basin of Iršupīte, for working in the computer class.
Application of Field and Classroom Studies of the River Iršupīte in Geography of Latvia in Primary School
Keywords: Pedagoģija