Baltijas loma internacionālajās brigādēs Spānijas pilsoņu kara laikā - De La Torre Sanclemente, Ignacio (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī pētījuma mērķis ir analizēt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas brīvprātīgo līdzdalību Spānijas pilsoņu karā (1936-1939). Lai izveidotu šo kopīgo vēsturisko stāstījumu ir izmantoti un pārstrādāti daudzveidīgi dokumentāli avoti. Baltijas brīvprātīgo loma ir tēma, kura nepamatoti palika aizmirsta, mūsdienu pētījumiem ir labi dokumentēta bāze. Kamēr visu trīs Baltijas valstu autoritārās valdības bija pasludinājušas sevi neitrālas Spānijas konfliktā (kā lielākā daļa Eiropas valstu), notika savdabīga jauniešu mobilizācija, kuri saprota, ka Spānijas konflikts ir cīņa pret starptautisko nacistu fašisma universālajā dimensijā.

The purpose of this study is to analyze the participation of Estonian, Latvian and Lithuanian volunteers in the Spanish Civil War (1936-1939). To build up this historical tale, diverse documentary sources have been processed in order to converge in a common narrative. A topic which remained lost in the oblivion finds nowadays a well documented base over which narrate the feat of the Baltic brigadistas. Meanwhile the authoritarian governments of the all three Baltic States declared themselves neutral towards the Spanish conflict (as most of European states), took place the mobilization of a peculiar generation of young men and women who understood the conflict of Spain as a struggle against International Nazi-Fascism in an universal dimension.
The role of the Baltics in the International Brigades during the Spanish Civil War
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; Spanish Civil War; International Brigades; Second Spanish Republic; Comintern; Baltic volunteers