Viktorijas laika sociālās problēmas E. Gaskelas romānos - Ķemzāne, Vera (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir Viktorijas laika sociālās problēmas E. Gaskelas romānos. Darba mērķis ir salīdzināt Gaskelas romānus „Mērija Bārtone” un „Ziemeļi un dienvidi” ar teorētisko informāciju par Viktorijas laika sociālajām problēmam un industrializācijas procesu 19. gadsimtā Lielbritānijā. Salīdzinājums ir veikts, lai atklātu kādas sociālas problēmas ir attēlotas romānos, un cik precīzi Gaskelas atainojums atbilst 19. gadsimta situācijai Lielbritānijā. Pētījumu metodes ir: vēsturiska un salīdzinoša analīze, teksta analīze. Pētījuma rezultāti atklāja, ka Gaskela attēloja dažādas sociālas problēmas kuras ir saistītas ar 19. gadsimta industrializāciju Lielbritānijā.

The theme of this Bachelor thesis is the depiction of social issues of Victorian age in E. Gaskell`s novels. The purpose of the paper is to compare Gaskell`s novels Mary Barton and North and South on the basis of the theoretical background about Victorian society and industrialization process in the 19th century. The comparison is made in order to find out what social issues are depicted in the novels and how accurately Gaskell`s depiction corresponds to the real situation in 19th century Britain. The research methods are the following: historical approach, comparative analysis of the theoretical literature, close reading of the texts and qualitative analysis of the quotations. The results of the research revealed that Gaskell depicted many social issues of the time which are connected with the process of industrialization in the 19th century Britain.
Social Issues of Victorian Age in E. Gaskell’s Novels
Keywords: Valodniecība; Gaskell; Victorian age; social issues; industrial revolution; working class