Darba tiesisko attiecību izbeigšana pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem - Stabulniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba nosaukums - “Darba tiesisko attiecību izbeigšana pamatojoties tikumības un taisnprātības apsvērumiem” tajā tiks analizēti gadījumi, kuros izbeigtas darba tiesiskās attiecības “svarīgu iemeslu” dēļ, kas sevī ietver šos jēdzienus. Darba likuma 100.pants nosaka izsmeļošas tiesības pamatojoties uz kādām darbinieks var izbeigt darba tiesiskās attiecības. Pamatojoties uz vispārējiem gadījumiem darbiniekam ievērojot zināmus nosacījumus, kā piemēram, laicīgi par to paziņojot un nostrādājot noteiktu laika posmu ir tiesības izbeigt darba tiesiskās attiecības. Ja darba attiecības tiek pārtrauktas pamatojoties uz 100.panta piekto daļu, kurā noteikts, ka svarīgs iemesls, ir tāds, kurš balstoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības un uzsakot darbu uz šī pamata darbiniekam ir tiesības izbeigt darba attiecības nekavējoties saņemot arī atlaišanas pabalstu, kas citos gadījumos nepienāktos. Darba mērķis būs konstatēt kā strādā šī noteikuma piemērošana, cik bieži tas tiek izmantots, vai tas netiek izmantots ļaunprātīgi, vai tas sevī ietver mantisko aizskārumu un vai darba devējam ir dotas ekvivalentas tiesības ar kurām tas spēj sevi pasargāt.

SUMMARY Title - Termination of employment on the basis of morality and justice consideration. In this work author will analyze termination of employment what is based on fairness and morality. Article 100 of the Labor law establish rights of what the employee may terminate relationships of employment. On the general occasion employee with consider of certain conditions as temporary notification and work for defined period of time has rights to terminate relationships of employment. If the relationships of employment is terminate on the basis of paragraph fifth on the article 100 in which is defined what is important reasons based by morality and fairness the employee is entitled to terminate the employment relationships immediately and receive severance pay which would otherwise not be warranted. Point of this work will be to understand work accommodation of this provision. How often it is used. Whether it is being misused. Whether it involves material damages and whether the employer has given equivalent rights to which they are able to protect themselves.
Termination of employment on the basis of morality and justice considerations
Keywords: Juridiskā zinātne; Darba tiesiskās attiecības; Darbinieka tiesības; Svarīgs iemesls; Tikumība; Taisnprātība