Pretaudzēju protekcija ar žurkas TERT apgrieztās transkriptāzes domēnu DNS imunizētās pelēs - Kurļanda, Alisa (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā tika pārbaudītas un novērtētas žurkas TERT un RT-TERTin DNS imunogēno konstrukciju pretaudzēju protektīvās īpašības pret ar luciferāzi iezīmētām 4T1 derivātu adenokarcinomas līniju šūnām peļu modelī. Audzēju attīstības, atgrūšanās vai augšanas novērošanā tika veikta imunizētiem dzīvniekiem ar in vivo bioluminiscences attēlveidošanu. Iegūtie in vivo bioluminiscences dati liecina par ar RT-TERTin efektīvāku dzīvnieku aizsardzību no audzējiem nekā ar pilna garuma aktīvo TERT. Ar plūsmas citometriju tika pārbaudīta pret TERT vērsto T-šūnas atbildes reakcija. Darba pārbaudītie TERT DNS imunogēni spēj izrāsit specifisko T-šūnas atbildi. Tika noteikts, ka stimulācija ar TERT sekvencei atbilstošiem oligopeptīdiem izraisa imunizēto dzīvnieku Th un CTL limfocītu aktivāciju. Daļa no darba rezultātiem tika publicēta 2020. gadā 18.junija žurnālā “Vaccines” rakstā ar nosaukumu “Telomerāzes reversās transkriptāzes domēna ekspresija inducē lītisko šūnu reakciju ar DNS imunizētām pelēm un ierobežo peles adenokarcinomas 4T1 šūnu tumorigēno un metastātisko potenciālu”.

Object of this study is to check and evaluate rat TERT and RT-TERTin DNA immunogenic construct’s protective properties against 4T1 derivates adenocarcinoma cell lines marked with luciferase in mice. Tumor growth, development and rejection observation was performed on immunized mice using in vivo bioluminescence imaging. Obtained in vivo bioluminescence data shows evidence of higher protective properties against tumor growth of RT-TERTin, rather than fulllength active TERT. T-cell response against TERT was studied using flow cytometry. Studied TERT DNA immunogenes were able to evoke specific T-cell immune response. Study determined, that stimulation with TERT sequence corresponding oligopeptides causes Th and CTL lymphocyte activation in immunized mice. Part of this study is published in “Vaccines” journal on June, 18, 2020. Article name: “Expression of the Reverse Transcriptase Domain of Telomerase Reverse Transcriptase Induces Lytic Cellular Response in DNA-Immunized Mice and Limits Tumorigenic and Metastatic Potential of Murine Adenocarcinoma 4T1 Cells”
The anti-tumor protection in mice DNA-immunized with rat TERT reverse transcriptase domain
Keywords: Bioloģija; audzējs; TERT; RT-TERT domēns; DNS vakcīna; bioluminiscences attēlveidošana