Darba vides riski, veicot darbu ar datoru attālināti, un veselības veicināšanas pasākumi ergonomisko un psihosociālo risku mazināšanai - Mikulova, Marta (Latvijas Universitāte, 2021)
„Darba vides riski, veicot darbu ar datoru attālināti, un veselības veicināšanas pasākumi ergonomisko un psihosociālo risku mazināšanai”. Darba autore: Marta Mikulova. Darba zinātniskā vadītāja: asociētā profesore, Dr. med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 140 lpp., ietver 27 attēlus, 8 tabulas, 2 pielikumus, 123 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no četrām daļām. Literatūras analīzes daļā ir analizēta literatūra par darba vides riskiem attālinātajā darbā un normatīvajiem aktiem, kas regulē attālināto darbu. Literatūras analīze uzrāda, ka nodarbinātie attālinātajā darbā pakļauti galvenokārt ergonomiskiem un psihosociālajiem darba vides riskiem. Otrajā daļā ir aprakstītas izmantotās metodes. Trešajā daļā atspoguļoti iegūtie rezultāti un to analīze. Aptaujās iegūtie dati liecina, ka attālinātā darba veicēji pakļauti intensīvam darbam un ilgstošām darba stundām, galvenokārt sēdus stāvoklī. Tas pats iegūts, izmantojot Darba drošības un veselības pārvaldes anketu. Izdegšanas sindroma testa rezultāti parāda, ka nodarbinātie attālinātajā darbā pakļauti izdegšanas riskam. Izmantojot Somijas 5 baļļu metodi, ergonomiskie un psihosociālie riski novērtēti ar III riska pakāpi. Izstrādāti veselības veicināšanas pasākumi un praktiskās rekomendācijas. Izmantotās metodes: izdegšanas sindroma tests, Darba drošības un veselības pārvaldes aptauja, Somijas 5 baļļu metode, nodarbināto aptauja par iespējamiem darba vides riskiem. Atslēgas vārdi: attālinātais darbs, ergonomiskie riski, psihosociālie riski, darba vides riski, veselības veicināšana.

“Working environment risks working remotely with a computer and health promotion measures to reduce ergonomic and psycho-social risks”. The author: Marta Mikulova. Scientific supervisor of the work: Dr. med., asoc. prof. Ženija Roja. The work is presented on 140 pages, includes 27 images, 8 tables, 2 attachments, 123 information sources. The work consists of four parts. In the literature analysis part, the literature on working environment risks on remote work and regulatory enactments that regulates remote work is analysed. The analysis of the mentioned literature shows that employees on remote work are mainly exposed to ergonomic and psycho-social work environment risks. The second part describes the methods used. The third part presents the obtained results and the analysis of them. The obtained results of questionnaires allow concluding that remote employees are most exposed to intensive work and long working hours, mainly in a sitting position. The same results was obtained using Health and Safety Executive questionnaire. The results of the burnout syndrome test show that remote employees are exposed to the risk of burnout. Based on the Finland 5 method, the overall ergonomic and psycho-social risks are appraised the risk level III. Health promotion measures and practical recommendations have been developed. Methods used: burnout syndrome test, the Health and Safety Executive questionnaire, Finland 5 method, employee survey on possible working environment risks. Keywords: remote work, ergonomic risks, psycho-social risks, working environment risks, health promotion.
Working environment risks working remotely with a computer and health promotion measures to reduce ergonomic and psychosocial risks
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; attālinātais darbs; ergonomiskie riski; psihosociālie riski; darba vides riski; veselības veicināšana