Cisplatīna kvantitatīva noteikšana cilvēka urīna paraugos, izmantojot šķidrumu hromatogrāfijas - mass spektrometrijas metodi - Bite, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Cisplatīns, lai gan arī ir toksisks cilvēka organismam, pieder pie smago metālu medikamentu grupas, kuri ir efektīvi pretvēža terapijā.Cisplatīna darbības pamatā ir tā saistīšanās pie genomiskā DNS šūnas kodolā, kur caur sarežģītiem un līdz galam vēl neizprastiem bioķīmiskiem procesiem,izraisa vēža šūnas nekrozi vai apoptozi. Pētījuma mērķis bija, izmantojot šķidruma hromatogrāfijas-masspektrometrijas metodi, noteikt neizmainīta cisplatīna daudzumu cilvēka urīna paraugos,kuri tika iegūti no 20 plaušu vēža slimniekiem, kuri saņēma cisplatīnu infūzijas veidā,bet atšķirīgās devās, proti,125 mg/m2, 130 mg/m2 un 150 mg/m2. Izmantojot iegūtos urīna paraugus tika veikta analīze, iegūtas hromatogrammas, kuras integrējot tika iegūti neizmainīti vielas koncentrāciju daudzumi. Izmanojot iegūtās koncentrācijas, tika veikta farmakokinētiskā analīze, nosakot tādus rādītājus kā renālais klīrenss (CL R), neizmainītas vielas ekskretēto daudzumu (ΔU), AUC un ekskretētās vielas frakcija (fe %).

Cisplatin is in a group of heavy metal drugs, which are effective in cancer therapy, but also are toxic for human organism. The main action of cisplatin is its ability to bind to genomic DNA in cell nucleus, by complex biochemical mechanisms not able to be fully understood yet, causes cancer cell necrosis or apoptosis. The aim of the study is to determine unchanged cisplatin in human urine samples using liquid chromatography-masspectrometry method, taken from 20 lung cancer patients, who administrated cisplatin by infusion in different doses: 125 mg/m2, 130mg/m2 and 150 mg/m2. Using urine samples chromatograms were obtained and after integrating we get concentrations of unchanged substance. Pharmacokinetic analysis was carried out setting such pharmakokinetic parameters as renal clearance (CLR), unchanged drug quantity (ΔU), AUC and drug excretion fraction (fe%).
Quantitative determination of Cisplatin in human urin samples using liquid chromatography - masspectrometry
Keywords: Farmācija