Pasaules ekonomikas foruma atskaišu žanra analīze - Tūtere, Antra (Latvijas Universitāte, 2014)
Atskaite jau gadiem ir viens no svarīgākajiem un efektīgākajiem saziņas instrumentiem dažādās jomās. Ir veikti vairāki pētījumi par atskaitēm kā žanra veidu, tomēr dažādās pieejas žanra analīzei kā arī atskaišu iedalījums apakšžanros veicina iespēju jauniem pētījumiem. Šī darba mērķis ir izpētīt atskaišu struktūru, pielietojot retorisko posmu un soļu analīzi (move and step analysis), nosakot atskaišu komunikatīvos mērķus, kā arī izpētot retoriskos modeļus. Darbā izmantotas kvalitatīvā pētījuma grupas metodes ar kvantitatīvajiem elementiem, kā arī kā pētījamo datu apkopojuma instruments -dokumentārais pētījums. Žanra analīzes veikšanai tika izvēlētas desmit Pasaules Ekonomikas Foruma konkurētspējas atskaites. Analīzes rezultāti apliecina, ka visām analizētajām atskaitēm, aplūkojot izveidotos teksta retorisko posmu modeļus, ir gandrīz vienāda vispārējā struktūra un komunikatīvie mērķi, katrā noteiktajā teksta posmā ir izceltas lietotās valodas vienību īpatnības, kā arī atskaitēs visbiežāk sastaptais retoriskais modelis ir papildinājumu modelis. Atslēgas vārdi: konkurētspējas atskaites, žanrs, retoriskais modelis, valodas īpatnības, teksta retorisko posmu modelis.

The report has been one of the most effective and valuable communication tools for years in various fields. There various research activities have been conducted regarding reports as a genre; however, the gap for new research still exists applying different approaches to genre analysis as well as in terms the distinction of reports in subgenres. The present paper is aimed to investigate the structure of the reports in terms of applying move and step analysis and determining the communicative aims of them, the linguistic features and rhetorical patterns. The research represents qualitative research family with quantitative elements and the data collection tool is documentary research. Genre analysis of ten World Economic Forum competitiveness reports was conducted. It revealed that all reports share almost the same generic structure in terms of move and step model and the linguistic features that are employed in each move are distinguished. Key words: competitiveness report, genre, rhetorical pattern, communicative aim, linguistic features, move and step model.
Genre Analysis of World Economic Forum Reports
Keywords: Valodniecība