Fibromialģijas saistība ar beta- herpesvīrusu HHV-6A, HHV-6B un HHV-7 infekciju - Vanaga, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Fibromialģijas patoģenēze vēljoprojām ir neskaidra un kā viens no iespējamajiem slimības izraisītājiem tiek uzskatīta vīrusa infekcija. Šajā darbā tika pētīta vīrusu HHV-6A, HHV-6B un HHV-7 iespējamā saistība ar fibromialģijas sindromu. Pētījumā iekļauti 22 fibromialģijas pacieti, kuriem pēc ARC diagnostikas kritērijiem diagnosticēta fibromialģija. Noteica HHV-6 un HHV-7 specifisko IgG klases antivielu klātbūtni asins plazmas paraugos. Izmantojot nPĶR analizēja HHV-6A, HHV-6B, HHV-7 vīrusu genoma secības klātbūtni DNS, kas izdalīta no pilnām asinīm un DNS, kas izdalīta no asins plazmas. Pārbaudīja HHV-6 U60/U66 un U89/U90 gēnu secību klātbūtne fibromialģijas pacientu paraugos. Vairumam, 82 % fibromialģijas pacientu ir HHV-6 specifiskās IgG antivielas un 77% ir HHV-7 specifiskās IgG klases antivielas. 36% fibromialģijas pacientu paraugos konstatēta HHV-6 vīrusa genoma secības klātbūtne, no tiem 37% asins plazmā. 75% no detektētajiem vīrusiem HHV-6B, bet 25% HHV-6A. 77% paraugos detektēta HHV-7 genoma secības klātbūtne, to tiem 19% vīrusa genoma secība detektāta asins plazmā. HHV-6 U60/U66 gēnu secību klātbūtne netika konstatēta nevienā no analizētajiem paraugiem, bet U89/90 gēnu secību klātbūtne konstatēta 100% paraugos, kuros ar nPĶR tika konstatēta HHV-6 genoma secības klātbūtne. Bakalaura darbs izstrādāts RSU Augusta Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas instutūtā „Fibromialģijas un mialģiskā encefalomielīta/hroniskā noguruma saistība ar beta herpesvīrusu (HHV-6A, HHV-6B, HHV-7) un parvovīrusa B19 infekciju” projekta ietvaros. Atslēgas vārdi: Fibromialģija, HHV-6A, HHV-6B, HHV-7

The pathogenesis of fibromyalgia is still unclear but one of the possible causes to the disease is considered to be a virus infection. In this work HHV-6A, HHV-6B and HHV-7 virus possible association with fibromyalgia syndrome was studied. The study included 22 fibromyalgia patients who were diagnosed with fibromyalgia by ARC diagnostic criteria. Presence of HHV-6 and HHV-7 specific IgG class antibodies in plasma samples were identified, using nPCR the presence of viral genome HHV-6A, HHV-6B and HHV-7 sequence in whole blood and in plasma was determined. Presence of HHV-6 U60/U66 and U89/90 gene sequence in fibromyalgia patients was inspected. Quantity 82% of fibromyalia patients had HHV-6 specific IgG antibodies and 77% of patients had HHV-7 specific IgG class antibodies. 33% of fibromyalgia pacients HHV-6 viral genome sequance was recognized, 37% of them it was found in plasma. 75% of detected were HHV-6B and 25% HHV-6A viruses. In 77% of analyzed samples HHV-7 genome sequence was recogized, 19% ot them it was found in plasma. Presence of HHV-6 genes U60/U66 in samples was not detected, but U89/U90 gene sequence was recognized in all samples who were tested on HHV-6 and viral genome sequence was found. Bachelor thesis was done in August Kirchenstein Institute of Microbiology and Virology Riga Stradins University in project „ Association of fibromyalgia and myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome with beta-herpesviruses (HHV-6A, HHV-6B, HHV-7) and parvovirus B19 infection ” Key words: fibromyalgia, HHV-6A, HHV-6B, HHV-7
Association of fibromyalgia with beta-herpesviruses HHV-6A,HHV-6B un HHV-7 infection
Keywords: Bioloģija