Ķirurģiskās aprūpes māsas kompetences sejas žokļa ķirurģijas pacientu aprūpē pēcoperācijas periodā - Pinkovska, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Katrīna Pinkovska. Bakalaura darbs. Ķirurģiskās aprūpes māsas kompetences sejas žokļa ķirurģijas pacientu aprūpē pēcoperācijas periodā. Rīga. Latvijas Universitāte, 2021. Sejas un žokļa ķirurģija mūsdienās tiek uzskatīta par vienu no visgrūtākajām un vispieprasītākajām mūsdienu medicīnas jomām. Lai pacienti saņemtu kvalitatīvu ārstēšanu un aprūpi, liela loma ir māsām. Māsai ir jāspēj ne tikai veikt noteiktas aprūpes darbības, bet arī sniegt atbalstu, palīdzību, uzturēt saskarsmi gan ar pacientu, gan viņa tuviniekiem, motivēt uz ātrāku atlabšanu un izglītot pacientu. Bakalaura darba apjoms ir 39 lpp (neskaitot pielikumus). Bakalaura darbs sastāv no ievada, trīs daļām, pētījuma rezultātu daļas, secinājumu daļas, izmantotās literatūras un informācijas avotu saraksta. Tas satur sešas tabulas, četrus attēlus, četrus pielikumus un trīsdesmit vienu izmantotās lieteratūras un informācijas avotus. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot ķirurģiskās arūpes māsas kompetences, kuras veicina pacientu ātrāku atlabšanu pēcoperācijas periodā pēc sejas žokļa operācijām. Pētījuma jautājums: kādas ir ķirurģiskās aprūpes māsas kompetences, kuras veicina pacientu ātrāku atlabšanu pēcoperācijas periodā pēc sejas žokļa operācijām? Darbā ir izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, ar instrumentu- daļēji strukturēta intervija. Intervijās piedalījās X slimnīcas 8 medicīnas māsas, kas strādā sejas žokļa ķirurģijā. Atslēgas vārdi: sejas žokļa ķirurģija, kompetences, pēcoperācijas periods, ķirurģiskās aprūpes māsa, aprūpe.

Katrīna Pinkovska. Bachelor Thesis. Competences of a surgical nurse in the care of facial jaw surgery patients in the postoperative period, University of Latvia, 2021. Facial and maxillofacial surgery is considered to be one of the most difficult and demanded areas of modern medicine today. Nurses have a key role to play in ensuring that patients receive quality treatment and care. The nurse must be able not only to perform certain care activities, but also to provide support, assistance, maintain contact with both the patient and his relatives, motivate him to recover faster and educate the patient. The Bachelor Thesis is written in Latvian. The volume of the bachelor's thesis is 39 pages (excluding appendices). The bachelor's thesis consists of an introduction, three parts, a part of research results, a part of conclusions and part of used literature and information sources. It contains six tables, four pictures, four attachments and thirty-one information sources. The aim of the bachelor's thesis is to find out the competencies of the surgical nursing nurse, which promotes faster recovery of patients in the postoperative period after maxillofacial surgery. Research question: What are the competencies of a surgical nurse that contribute to faster recovery of patients in the postoperative period after maxillofacial surgery? The work uses a qualitative research method, with a tool - a partially structured interview. The interviews were attended by 8 nurses of X Hospital working in maxillofacial surgery. Keywords: maxillofacial surgery, competencies, postoperative period, surgical care nurse.
Competences of a surgical nurse in the care of facial jaw surgery patients in the postoperative period
Keywords: Medicīna; Sejas žokļa ķirurģija; Kompetences; Pēcoperācijas periods; Ķirurģiskās aprūpes māsa; Aprūpe