Riskējošas un pozitīvas uzvedības saistība ar motivācijas veidu agrīnajā pieaugušo vecumā - Lemberga, Krista (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija atklāt savstarpējās saistības starp pozitīvu uzvedību, motivācijas veidu tajā iesaistīties un riskējošu uzvedību, kā arī izstrādāt metodes gan riskējošas un pozitīvas uzvedības, gan pozitīvas uzvedības motivācijas mērīšanai saskaņā ar pašnoteikšanās teoriju. Pētījumā tika iegūti dati no 204 respondentiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem un to analīze lielākoties ļāva apstiprināt hipotēzi par pozitīvas uzvedības un autonomas motivācijas to veikt pozitīvu saistību. Respondentu norādītais riskējošas uzvedības biežums bija ļoti zems, kas apgrūtināja saistību noskaidrošanu starp riskējošu uzvedību un motivāciju iesaistīties pozitīvā uzvedībā, tomēr atsevišķu sociāli maz nosodītu riskējošas uzvedības veidu biežums bija statistiski nozīmīgi pozitīvi saistīts ar kontrolētu motivāciju veikt pozitīvu uzvedību. Kopumā rezultāti apliecina pašnoteikšanās teorijas konceptuālā ietvara piemērotību pozitīvas uzvedības skaidrošanai un nepieciešamību turpināt motivācijas un riskējošās uzvedības saistītu izpēti.

The objective of the present study was to examine the relationship between positive behavior, type of motivation to engage in it and risk-taking behavior, and also to develop methods to measure both risk-taking and positive behavior and motivation to engage in positive behavior in line with self-determination theory. In this study data from 204 participants aged 18 to 30 was gathered and the analysis of that led to the confirmation of the hypothesis on positive relationship between positive behavior and autonomous motivation to engage in it. The frequency of risk-taking behavior was very low hence the examination of the relationship between risk-taking behavior and motivation to engage in positive behavior was constrained. There was however a statistically significant relationship found between some isolated types of less socially condemned risk-taking behavior and controlled motivation to engage in positive behavior. Overall the results confirm the suitability of the conceptual framework of self-determination theory for explaining positive behavior and indicate the necessity to continue the research of the relationship between motivation and risk-taking behavior.
Relationship Between Risk-Taking and Positive Behavior and Motivation Type in Emerging Adulthood
Keywords: Psiholoģija; Riskējoša uzvedība; Pozitīva uzvedība; autonoma motivācija; kontrolēta motivācija; agrīnais pieaugušo vecums