Morāles kritēriju izmantošana civiltiesisko strīdu risināšanā - Mankovska, Anita (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba tēma ir “Morāles kritēriju izmantošana civiltiesisku strīdu risināšanā”. Šīs tēmas aktualitāte Latvijā ir acīmredzama, jo sabiedrībai ir pamatota interese un tiesības izprast tiesu spriedumu pieņemšanas ceļu un tā likumīgo pamatu. Darba mērķis ir noskaidrot morāles normu tiesiski filozofisko saturu, analizēt un pētīt, kā tiesas ievēro morāles un ētikas principus, taisot spriedumu, kurš pamatots uz lietā nodibinātiem juridiskiem faktiem, analizēt CL ģenerālklauzulu pielietošanu lietas taisnīgā izspriešanā. Diplomdarba uzdevumi ietver sevī noteiktu Senāta spriedumu analīzi no morāli – ētiskā viedokļa, balstoties uz tiesību filozofijas atziņām, spriedumu motīvu daļu pētīšana un no tām izrietošo tiesas spriedumu atbilstības noskaidrošanu morāles normām. Diplomdarbs sastāv no 4 nodaļām, kas sevī ietver morāles normu tiesiski filozofisko aspektu teorētisko analīzi un šo normu praktisko pielietošanu konkrētos civiltiesiskos strīdos, to aktuālajām problēmām Latvijā un risinājumu teorētiskajām iespējām. Darbs balstīts uz LR normatīvajiem aktiem, tiesīzinātnieku atziņām, publicētiem un nepublicētiem materiāliem, interneta resursiem, Senāta tiesu spriedumiem, tiesu prakses materiāliem, kā arī autores personigo darba pieredzi un zināšanām.

The topic of the thesis is: „Use of moral criteria in civil law judgements”. The relevance of this topic is evident – the society reasonably interested and has all the rights to understand how the court decisions are made and it’s legal background. The aim of the thesis is to clarify the contest of legal and phylosophical moral norms, to analyze and to investigate how the moral and ethical norms are taken into consideration in the process of making court decisions, which are based on the established juridical facts, analyzing the use of civil statute’s general clauses for taking the justified decisions. The tasks of the thesis include analysis of Senate’s certain decisions from the moral and ethical point of view, based on legal phylosophical statements, to review the motives and the court decisions based on them, to analyze these judgements and their relevance to these moral norms. The thesis consists of 4 parts, that include theorethical analysis of the legal phylosophical aspect of the moral norms and the analysis of use of these norms in the legal disputes, the relevance of these cases in Latvia as well as it’s possible solutions. The current thesis is based on legal documents and statutory acts of the Republic of Latvia, conclusions of the academic lawyers, published and unpublished materials, internet resources, Senate’s court decisions, materials of judicial practice as well as on my personal work experience and knowledge.
Use of moral criteria in civil law judgements
Keywords: Tiesības