Izvairīšanās no informācijas ikdienas dzīves aktivitāšu kontekstā - Indriksone, Agnese (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā „Izvairīšanās no informācijas ikdienas dzīves aktivitāšu kontekstā” pētīts, kādi ir izvairīšanās no informācijas temati un iemesli Latvijas iedzīvotāju vidū. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai izvairīšanos no informācijas ietekmē izglītības līmenis, vecums un nodarbošanās ikdienā. Pētījuma metodoloģijas daļā tika noskaidrots, ka šāda tipa pētījumam vispiemērotākā un plašāk izmantotā ir dienasgrāmatas metode, līdz ar to, tā izmantota pētījuma empīriskajā daļā. Par papildus metodi izraudzīta intervēšana. Pētījuma rezultātā, izpētot iegūtos datus, noskaidrots, no kādiem tematiem, cik bieži un kāpēc izvairās cilvēki ar dažādu ikdienas nodarbošanos, vecumu un izglītības līmeni. Pētījums nozīmīgs ar to, ka tas sniedz ieskatu tajā, no kādas informācijas un kāpēc izvairās Latvijas iedzīvotāji.

Bachelor thesis “Information avoidance in context of everyday life activities” analyzes the reasons of information avoidance among the people living in Latvia. The aim of the empirical part of the thesis was to find out whether information avoidance is affected by level of education, age and occupation. The author has concluded that for this type of study, the most appropriate method of data collection is diary method, thus it has been used in the empirical part of the study. Interviewing was used as an additional method. The study identifies the topics that are being avoided, the frequency of avoidance and the reasons why people with different levels of education, age and occupation are avoiding information. Study is meaningful because it provides an insight into reasons and topics which are avoided by people of Latvia.
Information avoidance in context of everyday life activities
Keywords: Bibliotēkzinātne; informācija; izvairīšanās no informācijas; ikdienas dzīvei nepieciešamā informācija; informacionālā uzvedība