Fluorgrafēna – fluorgrafīta pārklājuma veidošana, raksturošana un pielietojums šūnu adhēzijas un proliferācijas stimulēšanai - Andersons, Ingus (Latvijas Universitāte, 2015)
Fluorgrafēna – fluorgrafīta pārklājuma veidošana, raksturošana un pielietojums šūnu adhēzijas un proliferācijas stimulēšanai. Andersons I., zinātniskie vadītāji Maģ. ķīm. Baitimirova M., asoc. prof., Dr. Ķīm. Donāts Erts. Bakalaura darbs, 38 lappuses, 22 attēli, 4 tabulas, 25 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota literatūra par fluorgrafēnu, tā fizikālām un ķīmiskām īpašībām, par tā iegūšanu un metodēm fluorgrafēna pārslu raksturošanai. Praktiskajos eksperimentos, izmantojot ķīmiskās eksfoliācijas metodi, tika iegūta fluorgrafēna suspensija izopropanolā un veidoti fluorgrafēna – fluorgrafīta pārklājumi, uz kuriem tika audzētas cilvēka kaulu šūnas. Iegūtie fluorgrafēna - fluorgrafīta pārklājumi un atsevišķās pārslas tika raksturotas ar optisko un atomspēku mikroskopiju, kā arī ar skenējošo un transmisijas elektronu mikroskopiju, papildus tika izmantota UV-VIS spektroskopija.

Production, characterization of fluorgraphene – fluorgraphite coatings and their applications for cell adhesion and proliferation stimulation. Andersons I.; scientific supervisors M. Sc. chem. M. Baitimirova, assoc. prof. Dr. chem D. Erts. Course thesis, 38 pages, 22 figures, 4 tables, 25 references. In Latvian. In this work the literature about fluorgraphene, its physical and chemical properties, synthesis and methods of characterization of fluorgraphene flakes was summarized. At practical experiments the fluorgraphene suspension in isopropanol was obtained by chemical exfoliation method. Fluorgraphene – fluorgraphite coatings were produced from the suspension and human bone cells were cultivated on the prepared coatings. Obtained fluorgraphene – fluorgraphite coatings and individual flakes were characterized by optical and atomic force microscopy, as well as by scanning and transmission electron microscopy, additionally UV-VIS spectroscopy was used.
Production, characterization of fluorgraphene – fluorgraphite coatings and their applications for cell adhesion and proliferation stimulation
Keywords: Ķīmija; FLUORGRAFĒNS; GRAFĪTA FLUORĪDS; ĶĪMISKĀ EKSFOLIĀCIJA; NANOPĀRKLĀJUMI