Cesijas tiesiskā regulējuma problemātika. - Štelle, Anete (Latvijas Universitāte, 2022)
Prasījumu tiesību cesija mūsdienās paliek aizvien izplatītāka, jo tas kreditoram (cedentam) dod efektīvu veidu kā atbrīvoties no ilgstošām un apgrūtinošām darbībām, lai iegūtu izpildījumu no parādnieka, nododot prasījuma tiesību trešajai personai (cesionāram). Lai gan prasījumu tiesību cesijas regulējums Latvijas Republikas Civillikumā pastāv jau kopš šī likuma pieņemšanas, tomēr šis regulējums nekad nav ticis grozīts vai kā papildināts, kas pamato iemeslu apskatīt regulējuma atbilstību mūsdienām un aktuālos problēmjautājumus, kuri tiek konstatēti juridiskajā literatūrā un ir saskatāmi arī tiesu praksē. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt prasījumu tiesību cesijas būtību, juridiskajā literatūrā izteiktos viedokļus par prasījumu tiesību cesiju un tās problēmjautājumiem, kā arī apskatīt tiesu praksē konstatētās pretrunas aktuālos jautājumos par prasījumu tiesību cesijas regulējuma piemērošanu. Bakalaura darba uzdevumi ir meklēt iespējamos risinājumus dažādiem problēmjautājumiem, ietverot ierosinājumus grozīt un papildināt prasīju tiesību cesijas tiesisko regulējumu. Iegūtie rezultāti: bakalaura darbā ir konstatēti aktuāli problēmjautājumi par prasījumu tiesību cesijas izpratni un tās tiesiskā regulējuma piemērošanu. Tiek piedāvāti iespējamie risinājumi kā grozīt un papildināt prasījumu tiesību cesijas tiesisko regulējumu konstatēto problēmjautājumu atrisināšanai.

Assignment of claim rights is becoming more widespread nowadays, as it gives the creditor (assignor) an effective way to get rid of long and cumbersome actions to obtain performance from the debtor by transferring the right of claim to a third party (assignee). Although the regulation of assignment of claims rights in the Civil Law of the Republic of Latvia has existed since the adoption of this law, this regulation has never been amended or supplemented, which justifies the reason to consider the relevance of the regulation today and current issues identified issues in the legal literature and case law. The objective of this bachelor thesis is to study the essence of the assignment of claims rights, the opinions expressed in the legal literature about the assignment of claims rights and its problems, as well as to look at the contradictions found in case law on topical issues to apply the rules of assignment of claims rights. The aim of this bachelor thesis is to seek possible solutions to various problems, including proposals to amend and supplement the regulation of the assignment of claims rights. Acquired results: The bachelor's thesis identifies topical issues regarding the understanding of the assignment of claims rights and the application of its legal regulation. Offers possible solutions to amend and supplement the legal regulation for the assignment of claims rights to resolve the identified issues.
Problems of legal regulation of assignment.
Keywords: Juridiskā zinātne; prasījumu tiesību cesija; līgumiskā cesija; Civillikums; procesuālo tiesību pārņemšana