Lēcas mugurējās kapsulas lāzera incīzijas komplikācijas un to ietekmējošie faktori - Fišere, Krista (Latvijas Universitāte, 2025)
Ievads. Lēcas mugurējās kapsulas apduļķošanās ir viena no biežākajām komplikācijām pēc kataraktas operācijas, ko mūsdienās koriģē ar kapsulas lāzerķirurģisku incīziju. Neodīma – itrija – alumīnija (Nd:YAG) lāzera iekārta ir droša, efektīva un vienkārša, taču procedūra var radīt komplikācijas, ietekmējot intraokulāro spiedienu, tīklenes biezumu un refrakciju. Darba mērķis. Novērtēt potenciālo komplikāciju attīstības saistību ar konkrētiem pacienta faktoriem un pielietotās terapijas raksturlielumiem, veicot Nd:YAG lāzera incīziju lēcas mugurējā kapsulā. Atpazīt pasaules datu tendences arī Latvijā. Darba metodes. Pētījumā tika ieļauti pacienti, kuriem bijusi veikta Nd:YAG lāzera mugurējā kapsulotomija RAKUS Oftalmoloģijas klīnikā. Retrospektīvi tika analizēti izejas dati pirms lāzerķirurģijas procedūras un vienu mēnesi pēc tās. Interesējošie mainīgie lielumi bija: redzes asums, intraokulārais spiediens, makulas biezums. Tika analizēti reģistrētie dati par pielietoto lāzera impulsu skaitu, viena impulsa enerģiju un kopēju pielietoto enerģijas apjomu katrai acij. Iegūtajos datos tika meklētas savstarpējās saistības un novērtētas izmaiņas dinamikā. Tika analizēta izmaiņu saistība ar laika logu starp kataraktas operāciju un lāzera kapsulotomiju, dalot pacientus grupās. Datu statistiskā analīze tika veikta ar SPSS programmatūru. Rezultāti. Pētījumā tika iekļauti 33 pacienti (50 acis). Kopējais redzes asuma pieaugums bija vidēji par 133 % un tas bija vērojams 95,8 % acu. Pacienti ar makulopātijām redzes uzlabojumu nepieredzēja. Intraokulārais spiediens pēc procedūras bija paaugstinājies 43,8% acu. Saikni starp acu spiediena izmaiņām, makulas biezuma izmaiņām un lāzera terapeitiskajiem parametriem nekonstatēja. Tāpat arī saistību ar laika logu līdz procedūrai. Makulas biezums izmainījās bez konkrētas tendences. Lāzera kopējā jauda, impulsu skaits un viena impulsa enerģijas apjoms grupās statistiski būtiski neatšķīrās. Pacienti ar cukura diabētu un glaukomu tika izvērtēti individuāli. Secinājumi. Nd:YAG lāzera incīzija mugurējā kapsulā būtiski uzlaboja pacienta redzi. Makulas biezums un intraokulārais spiediens četras nedēļas pēc incīzijas nebija ietekmēts no lāzera procedūrā summāri pielietotās jaudas, viena impulsa jaudas vai impulsu kopējā skaita. Gan acu spiediens, gan makulas biezums, ņemot vērā laiku, kurā veikta lāzera ķirurģiskā kapsulotomija, būtiski nemainījās. Komplikāciju attīstību risku pēc Nd:YAG lāzera mugurējās kapsulotomijas ietekmē gan pacienta, gan terapeitiski fizikālie faktori. Darbā secinātais saskan ar pasaules datiem.

Introduction. Posterior capsule opacification is a common complication after cataract surgery, usually treated with Nd:YAG laser capsulotomy. The procedure is safe and effective, but may cause changes in intraocular pressure, macular thickness, and refraction. Aim. To assess the relationship between potential complications and specific patient or therapy-related factors during Nd:YAG laser posterior capsulotomy, and to identify whether international trends are reflected in Latvian data. Methods. A retrospective study included patients who underwent Nd:YAG laser capsulotomy at the RAKUS Ophthalmology Clinic. Data before and one month after the procedure were analyzed, including visual acuity, intraocular pressure, and macular thickness. Laser parameters (number of pulses, energy per pulse, total energy) and the time since cataract surgery were evaluated. Statistical analysis was performed using SPSS. Results. The study involved 33 patients (50 eyes). Visual acuity improved in 95.8% of eyes, with an average increase of 133%. No improvement was observed in patients with maculopathies. Intraocular pressure rose in 43.8% of eyes post-procedure, though no significant correlation was found with laser parameters or timing. Macular thickness changes showed no clear trend. Laser settings did not differ significantly between patient groups. Diabetic and glaucoma patients were assessed separately. Conclusions. Nd:YAG laser capsulotomy significantly improves vision. Neither macular thickness nor intraocular pressure four weeks post-procedure were significantly affected by laser energy, pulse count, or timing. Complication risk is influenced by both patient characteristics and therapeutic factors. Study findings align with global data.
Complications of Nd: YAG Laser Posterior Capsulotomy and Associated Risk Factors
Keywords: Medicīna; kataraktas operācijas komplikācijas; lēcas mugurējā apduļķošanās; Nd:YAG lāzers; kapsulotomija; Nd:YAG lāzera incīzija