Kristīgu jauniešu iekšējās saskaņotības izjūtas saistība ar vecāku audzināšanas stilu bērnībā. - Mierkalne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2007)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv statistiski nozīmīga saistība starp kristīgu jauniešu iekšējās saskaņotības izjūtu un un viņu vecāku pielietoto audzināšanas stilu bērnībā. Lai mērķi īstenotu, pētījuma izlasei tika izvēlēti 40 jaunieši vecumā no 22 līdz 27 gadiem, kuri regulāri iesaistās kristīgās aktivitātēs un ir kādas draudzes locekļi, un 40 tāda paša vecuma jaunieši, kuri kristīgās aktivitātēs neiesaistās un nav piederīgi nevienai draudzei. Pētījuma mainīgo mērīšanai tika izmantota Antonovska veidotā Iekšējās saskaņotības izjūtas skala, kas mēra ISI komponentus, un Buri veidotā vecāku autoritātes aptauja, kas ļauj noteikt vadošo audzināšanas stilu, ko pielietojuši respondenta vecāki. Pētījumā apkopotie dati neuzrādīja statistiski nozīmīgu korelāciju starp ISI un audzināšanas stilu bērnībā ne pētījuma kopējā grupā, ne atsevišķi kristīgo jauniešu grupā un kontrolgrupā.

The purpose of this research was to find out if there is a significant correlation between Christian youth's sense of coherence and parenting style which parents used in their childhood. Two samples were chosen to realize the purpose of the research — 40 young people in the age 22 to 27, who regulary participates in Christian activities and are parishioners in one congregation, and 40 young people in the same age, who don't participate in Christian activities and don't belong to any congregation. The variables of the research was measured by Antonovsky's Sense oh Coherence Scale and Parental Authority Questionaire, made by Buri. Results of the research didn't present significant correlation between the SOC and experienced parenting style in the childhood neither in the common sample nor seperatily in any of two samples.
Relationship between Sense of Inner Coherence of Young Christian Adults and Parents Upbringing Style in Childhood.
Keywords: Psiholoģija