Bīvās netiešās runas lietojums Džeinas Ostinas romānā ''Emma'' - Jankovska, Inna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā tiek pētīts brīvās netiešās runas izmantojums un funkcionalitāte Džeinas Ostinas romānā "Emma". Darba mērķis ir brīvas netiešās runas kā vēstījuma tehnikas izpēte un Džeinas Ostinas ieguldījuma kritiska analīze. Darba teorētiskajā daļā veikts netiešās runas pētījums un noteikta Džeinas Ostinas ietekme. Darba empīriskajā daļā tiek pētītas brīvās netiešās runas funkcijas romānā "Emma", balstoties uz konkrētiem piemēriem. Analīzes rezultāti apstiprina Džeinas Ostinas ieguldījuma nozīmi brīvās netiešās runas attīstībā. Darbā izdarītie secinājumi norāda, ka Džeinas Ostinas meistarīgais netiešās runas izmantojums apliecina viņas novatorisko stilu un izcilo literāro talantu.

The paper examines the usage and functions of free indirect speech in Jane Austen’s novel ‘Emma’. The purpose of the paper is to study such narrative technique as free indirect speech and to analyze different critical views about Jane Austen’s contribution to the development of it. In the theoretical part, the author investigates different studies of free indirect speech and the influence of Jane Austen on it. In the empirical part of this thesis, the author examines the functions of free indirect speech in the novel ‘Emma’ and gives examples of those. The results of the study prove the significance of Jane Austen in the development of free indirect speech. The conclusions of the paper confirm that Jane Austen's skillful use of indirect speech is a testimony of her innovative style and outstanding literary talent.
Free indirect speech and its functioning in Jane Austen's ''Emma''
Keywords: Valodniecība; Džeina Ostina; brīvā netiešā runa; „Emma”; Jane Austen; free indirect speech