Tuberkulozes pacientu līdzestība ārstēšanas procesā - Alksne, Snezhanna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma – tuberkulozes pacientu līdzestība ārstēšanas procesā. Temas aktualitāti nosaka tas, ka Latvijā 2021. gadā mirstība starp tuberkulozes pacientiem sastādīja 27 cilvēki jeb 10,30% no reģistrētajiem tuberkulozes gadījumiem, bet Eiropā tas skaits palielinājās par 3,00%, par ko liecina Pasaules Veselības Organizācijas 2021. gada Covid – 19 pandēmijas laikā publicētais ziņojums. Latvijā tiek piedāvātas plašas, bezmaksas pakalpojuma iespējas cīņā ar tuberkulozi, jo tā ir sena slimība, no kuras līdz šim laikam cieš visa pasaule un līdzestība ir tās ietekmējošs faktors. Darba mērķis: Noskaidrot tuberkulozes pacientu līdzestību ārstēšanas procesā. Pētniecības uzdevumi: veikt literatūras analīzi par tuberkulozi, tās ārstēšanu un līdzestību ārstēšanas procesā, izstrādāt pētījumu instrumentu – anketu, un veikt pētījumu to respondentu lokā, kuriem ir diagnosticēta tuberkuloze. Izvirzītā hipotēze: Pacienti ir līdzestīgi medikamentu lietošana, bet nevēlas mainīt kaitīgus ieradumus ir daļēji apstiprināta. Pētniecības metode: Kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums ar aprakstu. Pētniecības instruments: Anketa. Uzticības līmenim starp ārstu un pacientu, kā arī zināšanām un izpratnei par slimību, veselības uzturēšanu, riska faktoriem un ārstēšanu, kā arī savstarpējai informācijas apmaiņai ir liela nozīme, lai uzlabotu pacientu līdzestību. Atslēgvārdi: pacients, tuberkuloze, līdzestība, ietekmējošie faktori.

The thesis of the bachelor paper – the adherence of tuberculosis patients in the treatment process. The relevance of the topic is determined by the fact that in Latvia during 2021 number of deaths among tuberculosis patients reached 27 people or 10.30% out of registered tuberculosis cases, but according to the report published by the World Health Organization during the Covid–19 pandemic, increased by 3.00%. In Latvia is available a wide range of free services to fight tuberculosis because it is an ancient disease that still affects the whole world and compassion is an influencing factor. The aim of the present work is to determine the adherence of tuberculosis patients to treatment. The research tasks were set: to study literature of tuberculosis, its treatment and patients participation in the treatment process, to develop a research instrument – questionnaire, and to carry a research among respondents diagnosed with tuberculosis. The hypothesis: Patients are compassionate with the use of medicines but unwilling to change harmful habits – confirmed partially. The research method: Quantitative cross-sectional study with description. The research tool: questionary. The level of trust between doctor and patient, as well as knowledge and understanding of disease, health maintenance, risk factors and treatment, and the mutual exchange of information, are important for improving patient compliance. Key words: patients, adherence, tuberculosis, influencing obstacles.
The adherence of tuberculosis patients in the treatment process
Keywords: Medicīna; pacients; tuberkuloze; līdzestība; ietekmējošie faktori