Ādas struktūras izmaiņas sievietēm pēcdzemdību periodā - Volkova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēmas nosaukums ir “Ādas struktūras izmaiņas sievietēm pēcdzemdību periodā”. Ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā pēcdzemdību periodā sievietes arvien biežāk sastopas ar pēcdzemdību depresiju, ir svarīgi pēc iespējas noteikt un samazināt pēcdzemdības depresijas provocējošos faktorus, kuru starpā var būt pēcdzemdību periodā radušās ādas problēmas saistībā ar ādas struktūras izmaiņām, kā grūtniecības laikā, tā arī pēc dzemdībām. Pētijuma mērķis ir noskaidrot iespējamās ādas izmaiņas un tās problēmas, ar kurām sastopas sievietes pēcdzemdību periodā. Pētijumā tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode un izstrādāts darba instruments - daļēji strukturēta intervija. Pētniecības metodes izvēle tika pamatota ar autora vēlmi sīki izpētīt ādas struktūras izmaiņas sievietēm pēcdzemdību periodā un ar iegūto datu palīdzību izveidot pasākumu kopumu vērstus uz pēcdzemdību depresijas rašanās risku samazinašanu. Pētijuma ietvaros tika nointervēti 9 respondenti – jaunās māmiņas. Pētījuma rezultāti tika apkopoti un izanalizēti. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Darba teorētiskajā daļā tiek analizēta literatūra par Kalistas Rojas māszinību teoriju, fizioloģiskām izmaiņām grūtniecības un pēcdzemdību periodā, par pēcdzemdību depresiju, par ādas struktūras izmaiņām grūtniecības un pēcdzemdību periodā, un ar tām saistītām ādas dermatozēm. Pētījuma praktiskajā daļā iegūtie rezultāti norāda uz to, ka pēcdzemdību periodā visas sievietes bija saskārušās ar ādas struktūras izmaiņām, starp kurām bija strijas, pigmentācija, asinsvadu veidojumi, ādas jaunveidojumi un akne. Lielākā daļa sieviešu bija informētas par iespējamām ādas problēmām pēcdzemdību periodā, savukārt viņas bija nepietiekami informētas par pieejamiem profilatiskiem pasākumiem iespējamo ādas problēmu risku mazināšanai un par iespējamām metodēm šo ādas problēmu atrisināšanai. Saskaroties ar ādas struktūras izmaiņām pēcdzemdību periodā gandrīz visas sievietes izjuta psihoemocionālo diskomfortu. Secināts, ka pēcdzemdību periodā ar ādas struktūras izmaiņām sastopas lielākā daļa sieviešu un šīs izmaiņas spēj nelabvēlīgi ietekmēt viņu psihoemocionālo stāvokli. Atslēgvārdi: āda, ādas dermatozes, hormoni, ķeizargrieziens, grūtniecība, pēcdzemdību periods, pēcdzemdību derpresija.

The title of the bachelor's thesis is "Changes in the structure of the skin during the postpartum period". Given that there has been an increase in women experiencing postpartum depression in recent years, it is important to identify and reduce the provocative factors for postpartum depression, which may include postpartum skin problems due to changes in the structure of the skin, both during pregnancy and after childbirth. The aim of the study is to determine the possible changes in the skin and the problems that women face during the postpartum period. The study used a qualitative research method and developed a working tool - a semi-structured interview. The choice of the research method was based on the author's desire to study in detail the changes in the structure of the skin during the postpartum period and to use the obtained data to develop a set of measures aimed at reducing the risk of postpartum depression. Within the framework of the study, 9 respondents were interviewed - new mothers. The results of the study were summarized and analyzed. The bachelor's thesis consists of a theoretical and a practical part. The theoretical part of the work analyzes the literature on Callista Roy's theory of nursing, physiological changes during pregnancy and postpartum, postpartum depression, changes in skin structure during pregnancy and postpartum, and related skin dermatoses. The results obtained in the practical part of the study indicate that during the postpartum period, all of the women had experienced changes in skin structure, including stretch marks, pigmentation, vascular lesions, skin neoplasms, and acne. The majority of women were aware of possible postpartum skin problems, though they were insufficiently informed of the preventive measures available to reduce the potential risks of skin problems and the possible methods to resolve these skin problems. When faced with changes in skin structure during the postpartum period, almost all women experienced psycho-emotional discomfort. It has been concluded that the majority of women experience changes in the structure of the skin during the postpartum period and these changes can adversely affect their psycho-emotional state. Keywords: skin, skin dermatoses, hormones, caesarean section, pregnancy, postpartum period, postpartum derpression.
Changes in the structure of the skin during the postpartum period
Keywords: Medicīna; āda; ādas dermatozes; hormoni; ķeizargrieziens; grūtniecība