Gravitācijas uztvere virtuālajā realitātē - Sūrums, Juris Kristaps (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbā “Gravitācijas uztvere virtuālajā realitātē” tiek apskatīta cilvēka reakcija uz mikro gravitācijas apstākļiem jeb apstākļiem, kuros gravitācija ir zemāka par Zemes gravitāciju, kas saistīta ar gravitācijas uztveri virtuālajā vidē. Tiek aplūkots jēdziens “virtuālā realitāte” un apskatīti tehniskie un tehnoloģiskie rīki tās izveidei un lietošanai. Darbā tiek pētīts kā cilvēki reaģē uz mainīto gravitāciju virtuālajā realitātē. Tā nolūkos tiek veikts eksperiments, kurā testēti 9 dažādi scenāriji, izmantojot Unity platformu. Šie scenāriji paredz dalībniekiem vērtēt savu spēju aizlēkt distanci dažādos attālumos un ar dažādu gravitācijas spēku. Darba mērķis ir novērtēt gravitācijas uztveri virtuālajā realitātē, balstoties uz eksperimentu par mainītās gravitācijas ietekmi uz lēcienu vērtējumu. Iegūtie eksperimenta rezultāti potenciāli izmantojami virtuālās vides modelēšanā.

The bachelor paper "Gravitational perception in virtual reality" explores human reactions related to gravity perception in virtual reality. The concept of "virtual reality" will be examined, along with the technical and technological tools used in its creation and application. The paper will investigate how people react to altered gravity in VR. For this purpose, an experiment will be conducted using 9 scenarios implemented on the Unity platform. These scenarios will enable participants to react to distance estimation at different distances and under varying gravitational forces. The goal of the paper is to gather and compare the data obtained from the experiment, providing insights into differences in gravity perception and potential applications in virtual environments.
Gravitational perception in virtual reality
Keywords: Datorzinātne; virtuālā realitāte; gravitācijas adaptācija; gravitācijas simulācija; Unity; lēciena attālums