Bezkontakta fotopletizmogrāfijas metode ādas asinsrites monitoringam dažādu dziļumu gultnēs - Kaķis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba mērķis ir izpētīt vai bezkontakta fotopletizmogrāfijas (bPPG) metode ir kvalitatīva metode cilvēka asinsrites monitoringam. Darbā tika pētīts, kā mainās plaukstas asinsrite dažādu fizioloģisko provokāciju ietekmē, izmantojot bPPG metodi, dažādu plaukstas dziļumu gultnēs. Darbs tika veikts izmantojot iekārtu, kas sastāv no divu dažādu spektra diapazonu apgaismotājiem (530 nm un 810 nm) un videokameras. Ar iekārtas palīdzību tika uzņemti video ar plaukstu, no kura tika iegūti fotopletizmogrāfiskie signāli un to amplitūdas dinamika. Ar bPPG metodi tika reģistrētas plaukstas asins apjoma pulsāciju amplitūdas izmaiņa sildīšanas, dzesēšanas, oklūzijas un sildošās smēres ietekmē. Rezultāti parādīja likumsakarības starp fizioloģisko testu potenciālo ietekmi uz asinsriti un reālā laikā novērojamajām izmaiņām. Apkopojot rezultātus „Sildošās smēres” testam, tika secināts, ka ar zaļo gaismu iegūtie dati bija izteiksmīgāki un pārskatāmāki (FPG signāla vidējā amplitūda visiem subjektiem bija divas reizes liekāka nekā ar infrasarkano gaismu). Savukārt „Dzesēšānas - sildīšanas” testā iegūto rezultātu vidējās vērtības subjektiem bija vienādas, līdz ar to abus gaismas avotus var līdzvērtīgi izmantot termoregulācijas procesa novērošanai. Kopumā tiek secināts, ka PFPG metode ir kvalitatīva cilvēka asinsrites monitoringam, un to attīstot var iegūt jaunu informāciju par cilvēka fizioloģiskajiem procesiem.

The aim of the work is to evaluate if remote photoplethysmography (rPPG) method is good enough to monitor human blood flow It was researched how is changing blood flow in human palm on the influence of different physiological provocations in different palm layers. During work it was used equipment consisting of two spectrum light sources (530nm and 810nm) and video camera. It was recorded video and obtained PPG signals and amplitude dynamics. With this method was registered palm’s blood volume in different conditions – warming, cooling, occlusions and heating liniment Results clearly displayed regularity among physiological test potential affect on blood flow in real time. Estimating results “Heating liniment” test method was concluded that using green light obtained data was more expressive and more “transparent”, but “Cooling – warming” test method clearly displayed that obtained resulting average data for researched subject was equals. That shows that both light sources are equivalent for use to monitor thermoregulation process. In general, it is concluded that PPG method is useful to monitor human blood flow, and developing of this method it is possible to collect new information about human’s physiological processes.
Remote photoplethysmography method for monitoring of skin in different depths
Keywords: Fizika; Fotopletizmogrāfija; Bezkontakta; Fizioloģiska provokācija; video; Plaukstas asinsrite