Apdeguma pacientu aprūpe stacionārā ar enterālo un parenterālo barošanu - Bedrjagina, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2019)
Apdeguma pacientu aprūpe stacionārā ar enterālo un parenterālo barošanu. Bakalaura darbs -Rīga: 2018.- 40 lpp. Tēmas aktualitāti nosaka fakts, kā apdegumu pacientu barošanas aprūpe stacionārā bieži vien tiek pielietota novēloti vai nepietiekošā apjomā, kā arī ne vienmēr izmantoti visi iespējamie barošanas ievadīšanas veidi, kas var novest pie pacienta atveseļošanas procesa palēnināšanas. Darba mērķis ir noskaidrot apdeguma pacientu aprūpes aspektus attiecībā uz enterālo un parenterālo barošanu. Pētījuma jautājums ir: Kā enterāla un parenterāla barošana uzlabo atveseļošanas procesu pacientiem ar apdegumu brūcēm? Kā pamatmetode tika izvēlēta kvalitatīva pētniecības metode – darbību novērojumi. Pētniecības instruments – novērojuma protokols. Kopā tika novēroti 6 pacienti ar apdegumu slimību. Novērojumi katram pacientam tika veikti 4 reizes, 4 nedēļu laikā - vienu reizi nedēļā. Izdarīti secinājumi un rekomendācijas, izstrādāta aprūpes dokumentācija. Tika noskaidrots un parādīts, ka barošanas aprūpes savlaicīga pielietošanā, ar pietiekošo enerģijas un olbaltumu saturu, kā ari barošanas metožu kombinācijas pielietošana, saskaņa ar aktuālām pacienta pašaprūpes spējām un medicīniskam indikācijām noved pie ātrākās un efektīvās apdegumu brūču dzīšanas ar mazāko infekcijas pievienošanas iespējamību, tātad paātrina pacientu atveseļošanos. Kopējais darba apjoms- 50 lpp. Izmantoti literatūras avoti- 35 Darbā ietvertas tabulas- 7, pielikumi -7 Atslēgas vārdi: apdeguma slimība, enterālā barošana, parenterālā barošana.

Enteral and parenteral nutrition for inpatients care with burn trauma. Bachelor thesis -Riga: 2018- 40 p. The actuality of the topic is determined by the fact that nutritional care for burn trauma patients in a hospital is often used late or insufficiently, and that all possible forms of nutritional intake are not always used, which can lead to a slowdown in the patient's recovery process. The purpose of the work is to find out the aspects of enteral and parenteral nutritional care for the patient with burn trauma. The research question is: How does enteral and parenteral nutrition improve the recovery process in patients with burn wounds? As a basic method, a qualitative research method was chosen i.e. observation of activities was made. Research instrument - observation protocol. Totally 6 patients with burns were observed. Observations for each patient were performed 4 times, once a week for 4 weeks. Conclusions and recommendations were made, documentation of care was developed. It has been clarified and demonstrated that the timely application of nutritional care, with adequate energy and protein content, as well as the use of nutritional methods, in line with current patient self-care capabilities and medical indications, leads to the fastest and effective burn wound healing with the smallest possibility of infections complications, thus accelerating patient recovery. Total amount of work - 50 p. Literary sources used - 35 The work contains tables -7, attachments – 7 Keywords: burn disease, enteral nutrition, parenteral nutrition.
Enteral and Parenteral Nutrition for Inpatients Care with Burn Trauma
Keywords: Medicīna; apdeguma slimība; enterālā barošana; parenterālā barošana; barošana