Hroniskas dialīzes ilgums un tā ietekme uz nieru transplantācijas rezultātiem - Andersone, Madara (Latvijas Universitāte, 2018)
Ievads: Hroniskas nieru slimības (HNS) terminālās stadijas ārstēšanā pielieto dialīzi, bet vislabākā metode slimības ārstēšanā ir nieres transplantācija (NT), kura nodrošina pacientam vislabāko dzīves kvalitāti. Ne vienmēr ir iespējams pietiekoši ātri veikt NT, līdz ar to pacientam tiek veikta ilgstoša dialīze. Ilgstošs dialīzē pavadītais laiks tiek saistīts ar komplikācijām un ietekmi uz turpmākiem NT rezultātiem. Mērķis: Izpētīt asociāciju starp dialīzē pavadīto laiku un NT rezultātiem. Materiāls un metodes: Retrospektīvā pētījumā tika analizētas NT pacientu ambulatorās kartes, kam NT veikta laika periodā no 2010. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 31. decembrim. Pētījumā tika izanalizēts 201 pacients. Lai sasniegtu mērķi, pacienti tika sadalīti trīs grupās atbilstoši dialīzē pavadītajam laikam. Pēc Pearson’s Chi-squere statistiskās analīzes tika analizēta dialīzē pavadītā laika asociācija ar NT rezultātiem, NT funkciju, NT zudumu un recipientu dzīvildzi. Pēc Kaplan-Meier dzīvildzes analīzes tika vērtēta recipientu un transplantāta dzīvildze atbilstoši dialīzē pavadītajam laikam. Rezultāti: Pētījumā tika atrasta statistiski ticama asociācija starp dialīzē pavadīto laiku un transplantāta funkciju (p=0,003), kā arī tika konstatēta statistiski ticama asociācija starp dialīzē pavadīto laiku un pacientu mirstības rādītājiem (p=0,009). Savukārt, netika atrasta statistiski ticama asociācija starp dialīzē pavadīto laiku un transplantāta zudumu (p=0,495). Dialīzē pavadītais laiks ietekmē transplantāta funkciju un pacientu mirstību, bet netika iegūti dati, ka dialīzē pavadītais laiks ietekmētu transplantāta zudumu. Pacientiem ar īsu dialīzē pavadītu laiku izdzīvotības mediāna bija 3 gadi, bet pacientiem ar vidēju un garu dialīzē pavadīto laiku izdzīvotības mediāna bija 2 gadi. Tomēr netika konstatēta statistiski nozīmīga atšķirība starp dialīzē pavadīto laiku un dzīvildzi. Secinājumi: Pacientiem ar garu dialīzē pavadīto laiku NT disfunkcija tika diagnosticēta ievērojami biežāk, nekā pacientiem ar īsu un vidēju dialīzē pavadīto laiku (p=0.003). Recipientu mirstības biežums pieaug pacientiem, kuri dialīzē pavadīja vairāk par vienu gadu (p=0,009). Dialīzē pavadītajam laikam nebija statistiski nozīmīgas ietekmes uz NT un pacientu dzīvildzi. Atslēgvārdi: Nieru transplantācija, hemodialīze, peritoneālā dialīze, dialīzē pavadītais laiks, transplantācijas rezultāti.

Author: Madara Andersone, 6th year student, Faculty of Medicine, University of Latvia Supervisor: Associate Professor Inese Folkmane, MD, Pauls Stradins Clinical University Hospital, University of Latvia Introduction: The treatment for end stage of chronic kidney disease usually is dialysis, but the best treatment method is a kidney transplantation, that provides the best quality of life for the patient. Not always it is possible to do the kidney transplantation fast enough consequently long term dialysis is done. Prolonged dialysis is related with higher risk for development of complication and negative impact on the results of kidney transplantation. Aim: The aim of the study was to search for the association between the duration of dialysis and the results of kidney transplantation. Materials and methods: In this retrospective study were analyzed outpatient data after kidney transplantation curried out from 1st of january 2010 till 31st of december 2013. The study included data from 201 patients. Patients were divided into three groups according to the time of dialysis. According to Pearson’s Chi-square statistical analysis, the association between the duration of dialysis and kidney transplantation outcomes including graft function, graft loss and recipient survival was analyzed. Recipient and graft survival according to the time of dialysis was analyzed by Kaplan-Meier estimator. Results: In this study was found a statistically significant association between the time of dialysis and graft function (p=0,003), also association between the time of dialysis and mortality was found statistically significant (p=0,009). Between the time of dialysis and graft loss no statistically significant association was found (p=0,495). The time of dialysis was associated with poor kidney graft function and recipient mortality, but was not associated with higher rate of graft loss. Patients who had short time of dialysis median survival was 3 years, patient who had moderate to long-term time of dialysis the median survival was 2 years. However difference between the time of dialysis and survival was not statistically significant. Conclusion: Patients who had long time of dialysis more frequently had poor graft function than in patients with short and moderate time of dialysis (p=0,003). The incidence of recipient mortality was increasing in patients who had more than one year of dialysis (p=0,009). The time on dialysis did not have a statistically significant effect on the survival of kidney graft and recipient. Key words: Kidney transplantation, hemodialysis, peritoneal dialysis, time of dialysis, results of kidney transplantation.
The impact of chronic dialysis duration on the results of kidney transplantation
Keywords: Medicīna; Nieru transplantācija; Hemodialīze; Peritoneālā dialīze; Dialīzē pavadītais laiks; Transplantācijas rezultāti