Imunomodulatora glikoproteīna iedarbības novērtējums imūnšūnu un ādas šūnu kultūrās - Krūmiņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba ietvaros in vitro analizēta Penicillium lanoso-viride glikoproteīna, AMP dezamināzes (AMPD), ietekme uz citokīnu un matriksa metaloproteināžu (MMP) sekrēciju, šūnas ciklu un migrāciju, lai spriestu par tā izmantošanas potenciālu ādas reģenerācijā. Pētāmā glikoproteīna ietekme tika novērtēta: dermas fibroblastos, HaCaT keratinocītos un perifēro asiņu mononukleārajās šūnās (MNC). Darbā iegūtie rezultāti parāda, ka AMPD inducē gan iekaisuma citokīnu, gan pretiekaisuma citokīna IL-10 sekrēciju MNC šūnās, tajā pašā laikā AMPD piemīt spēja regulēt LPS ierosinātu iekaisuma efektu. Keratinocītu migrāciju ievērojami paaugstina, ne tikai AMPD klātbūtne kultivēšanas vidē, bet vēl vairāk ar AMPD inducētu MNC šūnu kultivēšanas vides, norādot uz imūnmediēto keratinocītu stimulēšanu. Darbs tika izstrādāts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Šūnu transplantācijas centrā no 2014. gada februāra līdz 2014. gada maijam.

Within the Bachelors thesis was analysis of Penicillium viride lanoso glycoprotein, AMP deaminase (AMPD) and its effect on cytokines and matrix metalloproteinase (MMP) secretion, cell cycle and migration in vitro, to judge its potential use in skin regeneration. The studied glycoprotein effect was assessed in: derma; fibroblasts, HaCaT keratinocytes and peripheral blood mononuclear cells (MNC). The obtained results show that AMPD induces both the inflammatory cytokines and anti-inflammatory cytokine IL-10 secretion in MNC cells, while at the same time AMPD has the ability to regulate LPS induced inflammatory effects. Keratinocyte migration is significantly increased not only by the presence of AMPD in culture mediums, but even more in AMPD induced MNC cell growth mediums, indicating an immune-mediated stimulation of keratinocytes. This study was done in Cell Transplantation Center of Pauls Stradins Clinical University Hospital from February 2014 till May 2014.
Immunomodulatory glycoprotein effect assessment on immune cell and skin cell cultures
Keywords: Bioloģija