Dzimumu līdztiesība Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos: izaicinājumi un iespējas - Kiršteine, Eva (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs "Dzimumu līdztiesība Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos" pievēršas nacionāli un starptautiski aktuālam jautājumam par dzimumu līdztiesību militārajā sektorā, īpaši mūsdienās, kad konfliktu skaits pasaulē palielinās. Valsts drošība ir Latvijas pastāvēšanas jautājums, tādēļ svarīgi apzināties pašreizējos izaicinājumus un meklēt risinājumus, kā palielināt bruņoto spēku efektivitāti. Pētījumā tiek aplūkots Latvijas normatīvais regulējums saistībā ar dzimumu līdztiesības veicināšanu, tiek analizēta Kanādas pieredze un Valsts aizsardzības dienests. Papildus tam tika veiktas intervijas ar iesaistītajām pusēm, lai gūtu ieskatu notiekošajā. Darba teorētisko bāzi veido intersekcionālā feminisma teorija, sociālo lomu teorija, maskulinitātes un feminitātes teorija, kā arī tokenisma teorija. Autore darba secina, ka pastāv dažādi mehānismi un risinājumi, lai integrētu dzimumu līdztiesības perspektīvas Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos. Lai tas notiktu nepieciešams gan politiskais atbalsts, gan sabiedrības kopējā vēlme mainīt esošo situāciju. Papildus tam, nozīmīga būtu starpinstitucionālā sadarbība, kā arī vēlme sadarboties ar starptautiskajiem partneriem. Pētījuma gaitā pierādās, ka izaicinājumi pastāv, taču pievēršot uzmanību, situāciju iespējams uzlabot. Sieviešu iesaiste Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos būtu liels pienesums kopējai valsts drošībai un militārā sektora attīstībai. Lai tas tiktu īstenots, jaapzinās problēmu klātesamība, un jāgrib ieviest pārmaiņas, tai skaitā, Valsts aizsardzības dienesta attiecināšana un visiem dzimumiem, ne tikai vīriešiem. Darba novitāte ir balstās pētījuma struktūrā un empīrisko datu analīzē, uzsverot, ka formālā iekļautība ne vienmēr risina diskriminācijas jautājumus. Šis darbs kalpo kā pamats turpmākiem pētījumiem un diskusijām par dzimumu līdztiesību Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos.

The bachelor thesis "Gender Equality in the Latvian National Armed Forces" addresses the nationally and internationally important issue of gender equality in the military sector, especially nowadays when the number of conflicts in the world is increasing. National security is a matter of Latvia's existence, so it is important to be aware of the current challenges and to look for solutions to increase the effectiveness of the armed forces. The study examines Latvia's legal framework in relation to the promotion of gender equality, the Canadian experience and the National Defence Service. In addition, interviews were conducted with relevant actors to gain insight into what is happening. The theoretical basis of the thesis consists of intersectional feminist theory, social role theory, masculinities and femininities theory, and tokenism theory. The author concludes that there are different mechanisms and solutions to integrate gender perspectives in the Latvian National Armed Forces. This requires both political support and a general public will to change the current situation. In addition, inter-institutional cooperation would be important, as well as a willingness to cooperate with international partners. The study shows that challenges exist, but with attention, the situation can be improved. The involvement of women in the Latvian National Armed Forces would be a major contribution to the overall security of the state and the development of the military sector. For this to be realised, there must be an awareness of the problems and a willingness to make changes, including the extension of the National Defence Service to all genders, not just men. The novelty of the paper is based on the research design and the analysis of empirical data, highlighting that formal inclusion does not necessarily address issues of discrimination. This work serves as a basis for further research and discussion on gender equality in the Latvian National Armed Forces.
Gender equality in the Latvian National Armed Forces: challenges and opportunities
Keywords: Politikas zinātne; dzimumu līdztiesība; Latvijas Nacionālie bruņotie spēki; diskriminācija; stereotipi; dzimte