Latvijas ģimenes hiperholesterinēmijas reģistra klīniski diagnosticētas ģimenes hiperholesterinēmijas pacientu raksturojums - Gilis, Daiņus (Latvijas Universitāte, 2017)
Problēmas aktualitāte. Ģimenes hiperholesterinēmija (ĢH) ir Latvijā vāji apzināta autosomāli dominanta slimība, kura, to laicīgi neatklājot un neuzsākot terapiju, izraisa agrīnu (vīriešiem līdz 55 gadu vecumam un sievietēm līdz 60 gadu vecumam) koronāro un perifēro artēriju aterosklerotisku slimību. Pētījuma mērķis. Raksturot Latvijas Ģimenes hiperholesterinēmijas reģistra (LĢHR) klīniski diagnosticētos ĢH pacientus. Darba metodes. Reģistrā iekļautie pacienti ar aizdomām par ĢH tika izvērtēti atbilstoši Nīderlandes Lipīdu Klīniku (NLK) kritērijiem (probandi) un dzimumam un vecumam specifiskai ZBLH procentiļu skalai (pirmās pakāpes radinieki), kā arī tika analizēta viņu KSS un brahiocefālo artēriju aterosklerotisko slimību anamnēze. Tika veikts klīniskās (pēc NLK kritērijiem ar drošu / ticamu ĢH) diagnozes probandu kaskādes skrīnings, atklājot Latvijas ģimenes ar aizdomām par klīnisku slimību, un šo ģimeņu pārstāvju genomi iespēju robežās tika analizēti. Rezultātu raksturojums. Kopumā LĢHR līdz 2017. gada 24. martam tika iekļauti 269 cilvēki (218 probandi un 51 viņu pirmās pakāpes radinieks). Klīniska ĢH tika diagnosticēta 97 probandiem un 32 pirmās pakāpes radiniekiem. Vidējais augstākais reģistrētais ZBLH probandiem un radiniekiem ar klīnisku ĢH diagnozi attiecīgi bija 7,45 ± 1,86 mmol/l un 6,21 ± 1,36 mmol/l. Četrdesmit diviem (44%) no probandiem un sešiem (19%) no radiniekiem ar klīnisku ĢH diagnozi iekļaušanas reģistrā brīdī bija agrīna KSS anamnēzē. No 29 ģenētiski analizētiem klīniskās ĢH pacientiem 8 pacientiem tika atrastas izmaiņas ZBLR gēna (6 kauzālas mutācijas un 2 sekvences variācijas) un 7 – APOB gēnā (3 kauzālas mutācijas un 4 sekvences variācijas). Līdz iekļaušanas reģistrā brīdim no 129 pacientiem ar klīnisku ĢH 70 (54%) personas bija saņēmušas hipolipidemizējošu terapiju, no kuriem tikai 5 (7%) sasniedza ZBLH mērķi (2,6 mmol/l augsta kardiovaskulāra (KV) riska pacientiem un 1,8 mmol/l – ļoti augsta KV riska pacientiem). Secinājumi. Līdz 2017. gada 24. martam tika apzināti un LĢHR iekļauti 1,6 % no Latvijā prognozētajiem aptuveni 8000 ģimenes hiperholesterinēmijas slimnieku. Tikai puse no klīniski diagnosticētiem ĢH pacientiem līdz iestāšanās reģistrā brīdim saņēma hipolipidemizējošo terapiju, no kuriem tikai 7% sasniedza ZBLH mērķi, kas norāda uz izteiktu vajadzību pēc ĢH pacientu atklāšanas tempu paātrināšanas.

Introduction. In Latvia familial hypercholesterolemia is poorly identified autosomaldominant disorder, which, if belatedly diagnosed and treated, leads to premature (before age of 55 in men and age of 60 in women) coronary and brachiocephalic artery disease. Aim of the study. To characterise clinically diagnosed FH patients included in Latvian Registry of Familial hypercholesterolemia (LRFH). Methods. All registry patients suspected of FH were evaluated according to Dutch Lipid Clinic Network (DLCN) criteria (probands) and age and gender specific percentiles (first degree relatives), their history concerning coronary heart disease (CHD) and brachiocephalic artery disease was analysed. Cascade screening of patients with clinical (definite / probable according to DLCN criteria) FH diagnosis was performed, therefore revealing Latvian families with suspected FH; family members, within limited possibilities, were genetically analysed. Results. Two hundred and sixty-nine patients were included in LRFH by 24th of March 2017. Ninety-seven probands and 32 their first degree relatives had clinical FH diagnosis. Mean documented highest LDL-C level in probands and relatives was 7,45 ± 1,86 mmol/l and 6,21 ± 1,36 mmol/l, respectively. Forty-two (44%) probands and six (19%) first degree relatives with clinical FH had history of premature CHD. Out of 29 genetically tested clinical FH patients 8 were confirmed to have genetical changes in LDL-R gene (6 causal mutations and 2 sequence variations) and 7 - changes in APOB gene (3 causal mutations and 4 – sequence variations). Until the day of inclusion in registry only 70 (54%) persons with clinical FH had been receiving lipid lowering therapy and only five (7%) of them have reached their target LDL-C level in blood (2,6 mmol/l in patients with high cardiovascular (CV) risk and 1,8 mmol/l – in patients with very high CV risk). Conclusions. By 24th of March 2017 1,6% of predicted 8000 FH patients in Latvia had been included in Latvian Registry of Familial hypercholesterolemia. Only half of clinically diagnosed FH patients had been receiving lipid lowering therapy before the day of inclusion in registry and only 7% of them reached their target LDL-C, which emphasizes the need for accelerated discovery of FH patients in Latvia.
Characteristics of clinically diagnosed familial hypercholesterolemia patients in Latvian Registry of Familial hypercholesterolemia
Keywords: Medicīna; Ģimenes; Hiperholesterinēmija; Vāji; Apzināta; Kaskādes