Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu izziņas intereses attīstības sekmēšana āra nodarbībās - Seruka, Inga (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba nosaukums: Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu izziņas intereses sekmēšana āra nodarbībās Darba autors: Inga Seruka Darba mērķis: izzināt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu izziņas intereses veicināšanas iespējas āra nodarbībās Darba saturs: darbs sastāv no 50.lpp., 5 tabulām, 9 attēliem, 3 pielikumiem, analizēti 47 literatūras avoti Pētījuma teorētiskā daļa balstās uz I.Freibergas, L.Priedes, L.Ū.Dālgrēna, A.Ščepanska, D.Kalniņas, A.Krappa, D.Flavela, K.Hansenas, R.Kaufmanes, G.Svences, G.Ščukinas atziņām. Teorētiskajā daļā analizēti aktuālie jautājumi par pirmsskolas vecumposma bērnu izziņas attīstīšanas problēmām pirmsskolā, āra nodarbību nozīmi pedagoģiskajā procesā. Pētīta vecākā pirmsskolas vecumposma bērnu attīstības īpatnības un likumsakarības. Empīriskajā daļā veikts pētījums par vecākā pirmsskolas vecuma bērnu izziņas intereses sekmēšanas iespējām āra nodarbībās. Pētījuma gaitā izstrādāti priekšlikumi/ieteikumi pedagogiem bērnu izziņas intereses sekmēšanu āra nodarbībās. Pētījumā izvirzītā hipotēze apstiprinājās – speciāli organizētas āra nodarbības sekmē vecākā pirmsskolas vecuma bērnu izziņas intereses attīstību.

Title of the thesis: Encouragement of Exploration Interest Development for Senior Preschool Children during Outdoor Classes Author of the thesis: Inga Seruka Objective of the thesis: to find out the possibilities of promoting the cognitive interest in children of senior preschool age in outdoor activities Content of the thesis: the thesis consists of 50 pages, 5 tables, 9 figures, 3 appendices; 47 sources of literature were analysed. The theoretical part of the research is based on the conclusions of I. Freiberga, L. Priede, L. O. Dahlgren, A. Szcepanski, D. Kalniņa, A. Krapp, D. Flavels, K. Hansena, R. Kaufmane, G. Svence, G. Ščukina. The topical issues of the problems of cognitive development in preschool children when attending preschool institutions, the role of outdoor activities in the educational process were analysed in the theoretical part. The peculiarities and regularities of the development of the senior pre-school age group were studied. In the empirical part, a research was carried out on the possibilities of promoting the cognitive interest in children of senior preschool age in outdoor activities. Suggestions/recommendations for teachers to promote children's cognitive interest in outdoor activities were drafted in the course of the research. The hypothesis put forward in the research was confirmed: specially organised outdoor activities promote the development of cognitive interest in children of senior preschool age.
Encouragement of Exploration Interest Development for Senior Preschool Children during Outdoor Classes
Keywords: Skolas pedagoģija; Vecākā pirmsskolas vecuma; bērnu izziņas intereses attīstības; sekmēšana āra nodarbībās; izzināt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu izziņas intereses veicināšanas iespējas āra nodarbībās