Pasaku izmantošana valodu mācību jomas apguvē 5-6 gadus veciem bērniem - Nikolajeva, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autors: Anna Nikolajeva Darba nosaukums. Pasaku izmantošana valodu mācību jomas apguvē 5-6 gadus veciem bērniem pirmsskolā Darba zinātniskais vadītājs. Mg. paed. Inese Eglīte Darba mērķis. Teorētiski analizēt un praktiski pētīt pasaku nozīmi 5-6 gadus vecu bērnu valodas veicināšanai. Pētījuma jautājums. Kā pasaku izmantošana sekmē bērna valodas apguvi pirmsskolā? Darba teorētiskajā daļā analizētas zinātniskās literatūras atziņas par pasakas būtība un funkcijām, par 5-6 gadīgo bērnu valodas attīstību un sasniedzamajiem rezultātiem, par pasaku izmantošanas iespējām bērnu valodas attīstīšanai Darba praktiskajā daļā tika izstrādāti bērnu prasmju novērošanas kritēriji, veikta šo prasmju sākotnēja novērošana un veikti secinājumi, kādā līmenī ir bērnu prasmes mācību gada sākumā. Turpinājumā tika atlasītas bērnu vecumam un attīstāmajām prasmēm atbilstošās pasakas un veikts praktiskais darbs ar bērniem. Pēc šo pasaku analīzes tiek veikta atkārtotā bērnu prasmju novērošana pēc tiem pašiem kritērijiem. Salīdzināti sākotnējās un atkārtotās vērošanas rezultāti, izdarīti secinājumi, izveidoti vairāki ieteikumi pedagogiem un vecākiem. Izvirzītā hipotēze apstiprinājās. Atslēgas vārdi: 5-6 gadus vecu bērnu bērna valoda, pasakas, fonemātiskā dzirde, darbs ar vārdu, teikumu veidošana, vārdu krājums, dialogruna, jautājumi/atbildes, stāstītprasme. Darba apjoms: 50 lpp, 2 attēli, 3 tabulas, 43 literārie avoti, 13 pielikumi.

Author: Anna Nikolajeva Title of work: Using fairy tales in language learning for 5-6 year olds. Scientific supervisor. Mg. paed. Inese Eglīte Objective. To theoretically analyse and practically study the meaning of fairy tales for 5-6 year old children for language promotion. Research question. How does the use of fairy tales contribute to children's language learning in pre-school? The theoretical part of the thesis analyses the scientific literature on the essence of fairy tales and functions of fairy tales, about language development and achievable results of 5-6 year old children, about the possibilities of using fairy tales for children's language development. In the practical part of the work, criteria for observing children's skills were developed, theinitial observation of children's skills and conclusions on the level of children's learningat the beginning of the year. The following steps were taken to select the appropriate skills for the age of the children and the skills to be developed and practical work with the children was carried out. After the analysis of these fairy tales, the observation of the children's skills according to the same criteria. Comparisons are made between the initial and repeated.The results of the observations are compared, conclusions are drawn and a number of recommendations for teachers and parents are made. The hypothesis was confirmed. Keywords: 5-6 year olds' language, fairy tales, phonemic hearing, working with Word work, sentence building, vocabulary, dialogue language, questions/answers, storytelling 50 pages, 2 figures, 3 tables, 43 references, 13 annexes.
Using fairy tales in language learning for 5-6 year olds
Keywords: Izglītības zinātnes; pasakas; fonemātiskā dzirde; vārdu krājums; 5-6 gadus vecu bērnu bērna valoda, pasakas; darbs ar vārdu