1991. gada janvāra Latvijas militārpolitiskās krīzes atspoguļojums latviešu presē - Skuja, Ance (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot 1991. gada janvāra krīzes atspoguļojumu latviešu presē, izvērtējot, cik lielā mērā arī ekonomiskie procesi ietekmēja janvāra krīzi un tās attīstību. Darbā aplūkots ekonomiskais un politiskais stāvoklis pirms 1991. gada, kā arī akcentēts Latvijas Tautas frontes ieguldījums politisko un ekonomisko procesu attīstībā. Apskatāmo laika posmu raksturo nevardarbīgās izpausmes cīņa par neatkarību, kā arī PSRS vēlēšanās saglabāt vienotību, veicot politiska un militāra rakstura provokācijas Baltijas valstīs. Darba pamatu veido latviešu preses publikāciju analīze par 1991. gada janvāri. Papildus raksturots Baltijas valstu notikumu atspoguļojums arī trimdas presē, ņemot vērā trimdas latviešu svarīgo lomu informācijas izplatīšanā un pasaules uzmanības pievēršanā Baltijai, kā arī atbalsta sniegšanā.

The aim of the bachelor thesis is to describe reflection of the January 1991 crisis in the Latvian press, evaluating to what extent the economic processes influenced the crisis. The study examines economic and political situation before 1991, as well as emphasizes the contribution of the Latvian People's Front and their additional investment. The period under review is characterized by the non-violent struggle for independence, as well as desire of the USSR to maintain unity by carrying out political and military provocations in the Baltic states. The basis of the work is analysis of the Latvian press publications of January 1991, as well as additional characterization of the exile press publications. Latvians in exile had an important role in providing support and drawing the world’s attention to the Baltics.
Coverage of the Latvian military-political crisis of January 1991 in the Latvian press
Keywords: Vēsture un arheoloģija; LTF; Barikādes; Janvāra krīze; Nevardarbīgā cīņa; Prese